Duotone Windsurfing
C01 Harness Lines Fixor Pro
€26,90
Duotone Windsurfing
C02 Harness Lines Fixor
€21,90
Duotone Windsurfing
C02 Harness Lines Fixor Pro
€26,90
Duotone Windsurfing
Harness Lines Fixor Blauw Oranje
€21,90
Duotone Windsurfing
Harness Lines Fixor Pro Blauw Oranje C02
€25,90
Duotone Windsurfing
Harness Lines Fixor Pro Zwart Wit
€25,90
Duotone Windsurfing
Harness Lines Fixor Zwart Wit
€21,90
ION
Fixed Harnes Lines
€22,99
ION
Trapezeline Vario
€27,99
TRAPEZE LIJNEN

Welke lengte trapeze lijnen heb ik nodig?

Een essentieel onderdeel van het windsurfen is varen met een trapeze. Hierdoor hou je het langer vol en haal je meer performance uit je materiaal. De trapezelijn ook wel harnasslijn genoemd zorgt ervoor dat je het gewicht van je lichaam goed verdeeld tijdens het windsurfen. Trapezelijnen onderscheiden zich in lengte en in wel of niet verstelbaar. Eea is afhankelijk of je vaart met een heup of zittrapeze. Dat heeft weer te maken met de vaarstijl die je hebt. Ben je een speedfreak, freestyler, waver of freerider.

Verschil tussen vaste en verstelbare trapezelijnen

Allereerst zijn de lijnen afhankelijk of je vaart met een heuptrapeze of zittrapeze. Bij een zittrapeze zit de haak nu eenmaal lager en zal je langere lijnen nodig hebben. Een heuptrapeze zit wat hoger dus kunnen de lijnen korter. Verstelbare lijnen worden voornamelijk gebruikt door windsurfers die de nadruk leggen op snelheid en racen. Door de lengte te variëren kun je je houding aanpassen op het board en daardoor altijd de maximale performance eruit halen op welke koers je je ook vaart (aan, halve of ruime wind). Met vaste lijnen is die mogelijkheid beperkter. Met een goed ingestelde harnaslijn kan je een aantal seconde je handen van het giek loslaten én gewoon rechtdoor blijven varen! 

Wat voor lengte trapezelijn heb je nodig?

Uiteindelijk is er niet echt een standaard voor de lengte van je trapeze lijn. Een korte lijn is directer en misschien minder prettig als je wat minder ervaren bent. En je hebt een kortere reactietijd in geval van vlagen of windgaten, bovendien kan het lastig zijn snel in of uit te haken. Een langere lijn geeft wat meer vrijheid (en is minder gevoelig voor foutjes). Een vuistregel is de lengte van je onderarm x 2 is de lengte van je trapeze koord. Over het algemeen is 24 tot 28 inch een goede gemiddelde lengte voor je trapeze lijnen. Als je lijnen te lang zijn heeft je trapeze niet zoveel nut meer omdat je dan meer op je armen surft dan op je trapeze. Wil je zo snel mogelijk ruime wind varen, dan mogen ze wat langer. (Speedsurfen).

De trend is dat touwtjes steeds langer worden: vooral wave riders en freestylers stellen het op prijs dat het touwtje automatisch uit de haak valt wanneer ze het zeil naar zich toetrekken en dat ze ingehaakt lekker aan hun giek kunnen hangen met het zeil rechtop om zo snel mogelijk te planeren. Wil je zo snel en hoog mogelijk aan de wind surfen, dan mogen de touwtjes wat korter.

Waar plaats je je trapezetouwtjes op de giek?

De afstand waar de trapeze lijnen op de giek staan is afhankelijk van de grootte van je zeil. Heb je een groot zeil, dan is de giek lengte langer. Dit houdt in dat het drukpunt in het zeil ook verder naar achter ligt en je trapeze lijnen dus ook verder naar achteren moeten. Het scheelt ook per persoon. Ben je licht, dan staan je koordjes meer naar voren. Bij bijvoorbeeld Duotone staat het drukpunt vermeld in het venster en is het zeer gemakkelijk je trapeze lijntjes afstellen. Het midden van de trapeze lijnen moet overeen komen met dit drukpunt. Dit is feitelijk het centrale krachtpunt in je zeil. In de regel is dit het midden punt tussen je handen wanneer je de giek vast hebt. Vervolgens pas je de afstand aan die je tussen de lijnen wenst. Ondanks dat het verschilt per persoon is een afstand van 25 - 30 cm gebruikelijk. Nadat je de lijnen aan de giek hebt aangebracht moet je simpelweg gaan testen. Bij een overmatige druk op de handen moet je de lijn richting de handen schuiven.