WETSUITS

WETSUITS

Hoe werkt een wetsuit?

Wanneer je kite, wind of een golfsurfer bent dan is het begrip wetsuit niet vreemd voor je. Maar hoe werkt een wetsuit nu eigenlijk. Wanneer je in het water valt, zal er een dun filmlaagje water tussen jouw huid en de wetsuit ontstaan. Deze zal redelijk snel opwarmen door jouw lichaamstemperatuur en zo ontstaat er een isolerende warme laag. Het neopreen is winddicht, dus daarom hebben de elementen buiten je wetsuit geen invloed meer op je lichaamstemperatuur. Omdat het neopreen van je wetsuit flexibel is en je niet wilt dat er teveel water door je surfpak heengaat is het belangrijk dat het pak snug-fit om je lichaam heen past. Maar ook weer niet zo strak dat het ademen bemoeilijkt word. Een goed passende wetsuit zit letterlijk als gegoten.

Waar moet ik op letten bij de aankoop van een wetsuit?

Een wetsuit werkt alleen als hij goed om je lichaam zit. Dus wanneer er teveel water tussen het pak en je lichaam komt wordt het niet opgewarmd en werkt de wetsuit niet. Bedoeling is dus dat het geheel passend om je lichaam zit. Niet te strak, want dat is ook weer niet goed. Hij moet gewoon als gegoten zitten. Je merkt vanzelf wel of die goed zit ja of nee. Neem in je beslissing mee dat een wetsuit altijd wat oprekt wanneer je ermee het water ingaat. Het gebruikte neopreen is ook van belang. Goedkopere wetsuits gebruiken vaak wat stugger neopreen wat de pasvorm niet altijd ten goede komt. Duurdere modellen hebben vaak 4 way stretch neopreen, wat werkelijk als een tweede huid op je lijf zit. 

In een wetsuit heb je twee varianten neopreen. Single en double lined neopreen. Single lined heeft een beschermlaag aan 1 kant en double-lined heeft een beschermlaag aan twee kanten. Single line (dat gladde neopreen) is warmer, maar daarintegen ook kwetsbaarder dan double lined. Daarom kiezen veel wind en kitesurfers double lined. Het is gewoon sterker.

Wetsuit met een Backzip, frontzip of no-zip?

Wetsuits komen in allerlei kleuren en modellen. De grootste verschillen zitten hem in de positie van de ritsen. Sommige hebben schuine ritsen op het borstpand en sommige op de rug, al dan niet voorzien van een water-afvoer. Het verschil zit hem dat met een rits op de borst je meer bewegingsvrijheid hebt en doordat het nekmanchet beter past, je automatisch minder water binnen krijgt. Een frontzip en backzip zijn gemakkelijk aan te trekken. Een no-zip wil nog wel eens voor lastige poses zorgen, maar wanneer die zit dan zit die ook goed...

Hoe lang gaat een wetsuit mee?

Dat hangt natuurlijk helemaal af of je één keer per week je wetsuit aantrekt, ofdat je elke dag het water opgaat. Belangrijk is dat je je wetsuit goed onderhoud. Dit begint al met na elke windsurf of kite-sessie je pak af te spoelen met zoet kraanwater. Zout en neopreen gaat niet samen, dus is het belangrijk om dat er snel uit te krijgen. Zout en neopreen resulteert in een stugge variant van je wetsuit. Dus de rek gaat er letterlijk uit. Er zijn verschillende shampoos verkrijgbaar om je wetsuit lekker zacht en schoon te houden. Deze hoef je niet na elke sessie te gebruiken. Je pak laten drogen in de volle zon is ook geen optie. De zon zorgt ervoor dat het neopreen uitdroogt, waardoor er scheuren ontstaan. Een voorbeeld van een shampoo is de piss-off van RipCurl. 

Hoe warm is een wetsuit?

Dat is afhankelijk van de dikte van je wetsuit. Er even vanuit gaande dat je een goed passende surfpak hebt dan raden wij aan om in de zomer een 3/2 millimeter pak te gebruiken en in de winter en voorjaar een 5/4 wetsuit. In deze getallenopbouw staat het hoogste getal voor de dikte van het pak rond de benen en torso en het laagste getal de dikte van de mouwen. Sommige wetsuits hebben een interne lining op de borst welke zorgt voor extra warmte. Sommige wetsuits zijn ook voorzien van flushings. Deze kleine gaatjes zorgen voor een afvoer van het water. Dat zorgt er ook voor dat de temperatuur blijft zoals je hem wilt hebben. 

Wat zeggen de wetsuit maten:
- Een 3/2 is de normale zomer wetsuit. Hij is vooral geschikt voor water temperaturen van ongeveer 16-22 graden.
- Een 4/3 is een wetsuit voor lente en herfst. Hij is vooral geschikt voor water temperaturen tussen de 10 en 15 graden.
- Een 5/4: Het typische winterpak. Geschikt voor watertemperatuur onder de 10 graden.

Mocht je aan de hand van dit verhaal nog vragen hebben over bijvoorbeeld pasvorm of type wetsuit. Mail naar onze klantenservice voor een snel en doeltreffend antwoord. Bij Eurofuncenter vindt je jouw wetsuit van de bekende merken zoals ION Wetsuits, Ripcurl en Brunotti. Meer informatie omtrent de aankoop van een wetsuit