Geen producten gevonden...
WAKEBOARDS

Hyperlite en Ronix Wakeboards

Wakeboards koopadvies

Er zijn heel veel verschillende soorten wakeboards die zijn ontworpen voor verschillende type wakeboard-stijlen, maar welk wakeboard is echt geschikt voor jou? We zullen je door de belangrijkste kenmerken van wakeboards dirigeren, en verschillende zaken aangeven waarmee je rekening mee moet houden bij het kopen van een nieuw wakeboard. Met het juiste board voor je niveau en rijstijl kun je op de juiste voet beginnen en het meeste plezier op het water beleven.

Het kiezen van de juiste wakeboardlengte

De grootte van het wakeboard die je rijd zal afhangen van je gewicht en rijstijl. Elk specifiek wakeboard heeft specifieke maatvoeringen voor het gewicht van de rijder. Als er meerdere mensen gebruik maken van je wakeboard, baseer je je selectie dan op het gewicht van de rijder die het meest of het zwaarst is. Wakeboarders kunnen zeer gefrustreerd raken met wakeboards die niet lang genoeg zijn om ze voldoende te laten drijven. Er is echter een bereik in de lengte van het wakeboard dat je kunt rijden. Hier zijn enkele redenen waarom je kunt kiezen voor een langer of korter wakeboard.

Wakeboard maattabel

Gewicht rijder Kg Wakeboard Lengte (cm)

< 100

< 45

40-68

130-134

58-81

135-139

77 - 115

140-144

90 - 125

> 144

 

Kortere wakeboards

Sommige wakeboarders houden ervan om op een korter board te rijden. Het gevoel dat je krijgt van een korter wakeboard hangt af van de vorm van het board, maar over het algemeen zijn kortere boards langzamer en nemen ze meer energie in beslag om zich door het water te bewegen (hoe meer oppervlakte het board op het water heeft, hoe sneller het over het oppervlak zal bewegen). Een korter wakeboard is echter makkelijker te draaien en te manoeuvreren in de lucht als je over de wake draait of vliegt. Het kleinere oppervlak maakt de landingen echter moeilijker en de neus kan de neiging hebben om water te happen, waardoor je neus en de rest van je gezicht ook het water van dichtbij bekijken.

Langere Wakeboards

Langere wakeboards zijn meestal gemakkelijker te rijden en om de sport mee te leren, ze geven een solide gevoel voor een beter vertrouwen. Langere wakeboards zijn zwaarder, wat betekent dat je harder werkt tegen het gewicht in de lucht, maar je krijgt ook meer controle, dus langere boards zijn geweldig om de eerste trucs te leren. Een langer wakeboard heeft meer oppervlakte, zodat het mooi op het water ligt en snel door het water beweegt. Het grotere oppervlak van een langer wakeboard geeft zachtere landingen.

Wakeboard shapes

Er zijn verschillende wakeboardshapes beschikbaar voor verschillende stijlen. In het algemeen kan iedereen op elke shape wakeboard rijden, zolang deze maar groot genoeg is. Sommige shapes maken het gemakkelijker om te leren, maar een "beginner" moet niet bang zijn voor een "gevorderde" vorm van het board. Ook een "gevorderde" rijder zal niet direct worden beperkt door het rijden op een "beginnende" shape van het wakeboard. De belangrijkste factor is het kiezen van de juiste maat. Het kiezen van een wakeboard is een persoonlijke voorkeur en zou leuk moeten zijn. Laat je nieuwsgierigheid de shape bepalen en natuurlijk je grafische voorkeuren mogen meespelen in je beslissing.


Ben je een beginner-intermediate wakeboarder

Als je nog nooit eerder hebt gewakeboard, af en toe het water opgaat, of nog maar net de eerste sprongetjes waagt, kijk dan eens naar beginners- en intermediate wakeboards. In het algemeen, deze wakeboards hebben een continue rocker of zachte 3-traps rocker en hebben een gunstige prijsstelling. Vaak in combinatie deal met een binding.

Ben je een intermediate - gevorderde wakeboarder

Wanneer je in beide richtingen kunt wakeboarden (linker en rechter voet voor) kijk dan eens naar de intermediate gevorderde wakeboards. Er is veel variatie in deze categorie, dus zorg ervoor dat je de wakeboardkenmerken hieronder leest om te begrijpen welke functies een aanvulling vormen op jopuw rijstijl voordat je beslist welk wakeboard het wordt.

Ben je een gevorderde wakeboarder

Als je weet hoe je moet roteren in de lucht, en je probeert nieuwe trucjes uit te halen, en hebben de opbjecten in het water geen geheimen voor je, kijk dan naar de gevorderde wakeboards. In het algemeen hebben deze wakeboards een agressieve continue of 3-traps rocker en zijn ze minder vergevingsgezind. Deze zijn vaak professionele wakeboards voor gevorderden. Kenmerken van deze boards zijn reactief op jouw input, sterker vanwege de klappen die ze moeten opvangen, maar toch licht. Deze boards hebben ook een duurder prijskaartje

Nu je je vaardigheidsniveau doorhebt, leer je hoe de verschillende eigenschappen van een wakeboard het gevoel van je rit zullen beïnvloeden.


Wakeboard Rocker en rijstijl

Doorlopende rocker shape wakeboard

Een doorlopende rocker heeft één gladde, vloeibare, gebogen vorm. Wakeboards met doorlopende rocker zorgen voor snelle en soepele ritten. Deze rocker zorgt ervoor dat je gemakkelijker bochten kunt maken. Je kunt veel snelheid genereren op een continue rocker wakeboard. Snelheid en een zeer voorspelbare pop (hoogte) zijn standaard kenmerken van een dergelijke rocker constructie. Continue rocker wakeboards zijn geweldig om te snijden in het water, vooral op die glazige, gladde ochtend sessies.

3-traps rocker wakeboard

Een wakeboard met een 3-traps rocker heeft drie verschillende vlakken op de onderkant van het board. Een 3-traps rocker zorgt ervoor dat je wakeboard met meer pop (hoogte) reageert als je in de wake komt. Meer rocker is echter niet altijd beter. Met een grotere rocker heeft een wakeboard een losser of gladder gevoel op het wateroppervlak. Bovendien zorgt deze vorm ervoor dat de plank zich door het water ploegt in plaats van erdoorheen te snijden, waardoor het board langzamer wordt. Je vinnen worden minder effectief en je moet meer vertrouwen op de rand van het wakeboard. Planken met 3-traps rocker hebben een vlakke plek die de impact van de landingen intenser maakt en een traag gevoel geven na de landing.

Hybride rocker

Hybride 3-traps, Abrupt Constant, Blended 3-Stage, Hybride Rocker zijn allemaal namen die worden gegeven aan rockerprofielen die ergens tussen een constante en 3-Stage Rocker wonen. Elk merk en board biedt een andere combinatie.

Camber

Het meest recente wakeboardprofiel, camber, is geïnspireerd op klassieke ski- en snowboardvormen. Camber laat je toe om meer gecentreerd te rijden dan een continue of 3-traps rocker lijn en verandert je gewichtsverdeling op het water volledig. Bereid je voor om aangenaam verrast te worden als je het eenmaal onder de knie hebt!


Wakeboardbegrippen en -materialen


Concaven

Dit zijn in principe deuken in de bodem van je wakeboard die lift creëren en fungeren als versnellers zodat het board hoger in het water zal liggen en zal cruisen als een hovercraft. Moet je hebben.

Channels

De channels werken als lange vinnen op de bodem van het board en breken de oppervlaktespanning voordat de rest van het wakeboard het water raakt. Het resultaat is meer grip in het water.

Featureless

Wakeboards zonder vinnen of channels worden beschouwd als featureless. Een bodem zonder features laat de performance over aan de vorm van het wakeboard. De algemene vorm, de rocker en de vin opstelling onder je board zullen bepalend zijn voor het gedrag van het board.

Base materiaal

Wanneer je veel op sliders en objecten zit dan is een goede base onontbeerlijk. Hierdoor blijft je board langer het board waar je verliefd op werd.

Grind base

Grind bases zijn ontwikkeld voor de kabeljongens en meisjes die hun trucjes laten zien op de objecten op de baan. Deze base zorgt voor een extreme duurzaamheid van het wakeboard.

Scherpe rand wakeboard

Hoe scherper de rand of de rail, hoe agressiever het wakeboard zal zijn, wat resulteert in een betere acceleratie en hogere snelheid. Het nadeel van een scherpe rand is dat deze wel een kan zorgen voor een verkanting wat resulteert in een lekkere klapper met je gezicht op het water. Een scherpe rand is minder vergevingsgezind dan zijn afgeronde tegenhanger. Rijders die van oppervlaktetrucs of slides houden, worden geadviseerd om te zoeken naar wakeboards met ronde of een variabele rand om een losser gevoel te geven. Wakeboarders die houden van hard carven zullen zich thuis voelen op een board met een scherpere rail.

Variabele kanten

Deze geven je een mix van gevoel en prestaties die je terugvindt in scherpe versus boards met ronde kanten. De boards met variabele randen hebben verschillende scherpte in het midden ten opzichte van de punt en de staart van het board. Variabele randen zijn dikker en ronder (zachter) in het midden van het wakeboard en worden steeds dunner (scherper) naar de punt en staart toe.

De variabele rand zorgt ervoor dat het wakeboard een hoog niveau van tracking/grip behoudt tijdens het kanten van de rand, terwijl je tegelijkertijd een zachte, vergevingsgezinde rand krijgt voor sliden en andere trucs. De variabele rand, "zacht tot scherp" patroon, zorgt voor lift en pop naar het midden van het board en de dunnere randen naar de uiteinden toe maken het wakeboard sneller en beter geschikt voor carven op het water.

Wakeboardvinnen

Vinnen zijn als klauwen die het water vasthouden, afhankelijk van het aantal, de grootte en de plaatsing op het wakeboard.

Wakeboard vinnen

Diepere of langere vinnen zorgen voor een stabieler wakeboard en verminderen het vermogen om het board te gebruiken voor eventuele trucs. Beginnende rijders profiteren vaak van langere vinnen voor betere grip en vertrouwen. Naarmate je beter wordt, kun je het board losser maken door de vinnen te verwijderen of een board met zonder vinnen te selecteren.

Verwijderbare versus gegoten wakeboardvinnen

Afneembare wakeboardvinnen kunnen worden losgeschroefd en van het wakeboard worden verwijderd, terwijl ingegoten vinnen in het wakeboard worden gegoten en niet loskomen. Gegoten vinnen zijn duurzamer op slides. Verwisselbare vinnen geven je meer mogelijkheden om de performance van je wakeboard aan te passen.

Vinnen onderhoud

Controleer regelmatig of de vin schroeven goed vastzitten aan het wakeboard. De vinnen en schroeven drijven niet. Wanneer je de afneembare vinnen eventueel beschadigd, kun je ze schuren of nieuwe vinnen kopen.


Gewicht van je wakeboard

Hoe beïnvloedt het gewicht de prestaties?

Lichtgewicht

Lichtgewicht wakeboards zijn een genot om op te rijden. Zonder extra gewicht zorgen lichtgewicht wakeboards voor soepel boarden en gemakkelijk manoeuvreren. Wake fabrikanten ontwikkelen voortdurend nieuwe materialen en technologie om lichtere wakeboards te maken. Het upgraden naar een superlicht board is als het ruilen van je Fiat Panda voor een Ferrari, het is licht, leuk, snel, maar helaas met een hoger prijskaartje.

Wakeboard-onderhoud

Houd je wakeboard altijd uit de zon. De zon beschadigt de laminering van het board, net als jouw huid. Spoel  je uitrusting na gebruik af met vers water. Bescherm je investering met een wakeboardbag voor opslag en transport. Goede board bags beschermen tegen stoten, krassen en lange blootstelling aan de zon. Zorg ervoor dat je je wakeboard droogt voordat je deze voor een lange periode in de tas laat liggen. Bewaar jouw uitrusting op een koele, droge plaats.

Wij zijn Eurofuncenter and we are riders too. Onze adviseurs staan voor je klaar om je meer informatie te geven over onze collectie wakeboards en accessoires. Wij zijn bereikbaar onder [email protected] of bel met 085-2733311

En als afsluiter een lekker wakeboardfilmpje van Hyperlite... gewoon omdat het kan!