Fabrikanten doen heel veel onderzoek en testen om te zorgen dat ski’s en snowboards optimaal presteren in zoveel mogelijk omstandigheden. De basis daarbij is echter altijd dat ze goed geslepen en gewaxt moeten zijn.

Snowboard slijpen

Het is belangrijk dat het belaag en de staalkant van je snowboard vlak geslepen zijn. Om dit te verkrijgen wordt de ski over een steen geslepen. Met deze methode wordt de onderzijde niet alleen 100% vlak maar brengen we ook direct een noodzakelijke structuur in het belaag. Deze structuur is essentieel om ervoor te zorgen dat de sneeuw (water) zo goed en zo snel mogelijk afgevoerd wordt. De structuur kunnen we variëren afhankelijk van de condities. In de echt koude maanden van de winter moeten we een fijnere structuur slijpen dan in de warmere maanden waar de sneeuw natter is.

Tijdens het slijpen worden de meeste krassen en beschadigingen eruit geslepen. Echter als de beschadigingen diep zijn moeten we deze uitvullen met vloeibaar belaag waarna we het snowboard weer opnieuw slijpen voor de egaliteit. Zo krijgen we het belaag weer als nieuw voorzien van de juiste structuur.

De staalkanten van de ski zijn minstens zo belangrijk want deze zorgen ervoor dat je grip houdt op de sneeuw. Om ervoor te zorgen dat deze scherpe kanten zich niet teveel vastbijten en “happen” waardoor de kanten wissel tijdens het skiën lastig wordt slijpen wij ze ongeveer 1 graad hangend. Op deze wijze heb je de ideale combi tussen grip en gemak bij de kanten wissel. Daarna wordt de zijkant van de staalkant geslepen en de structuur welke de steen op de staalklant gemaakt heeft eruit getuned. Ook wordt de staalkant in de voorzijde iets afgebot.     

Waxen van je snowboard

Het is belangrijk dat je board goed gewaxed is voordat je naar de sneeuw gaat. Als je dit niet doet, ontstaat er wrijving direct op het belaag van je snowboard, waardoor het kan verbranden. Als het belaag verbrand is, kan het ook geen wax meer opnemen, omdat de poriën als het ware 'dicht smelten'. Verbrand belaag ziet er dof/wit uit.

Als het board geslepen is, vullen we de poriën met wax. In principe gebeurt dit machinaal, zodat de afwerking altijd van gelijkwaardige hoge kwaliteit is.

Hotwax van je snowboard

Je kunt er ook voor kiezen om je board van een hotwax behandeling te voorzien, die handmatig uitgevoerd wordt. Onze medewerkers zijn hierin gespecialiseerd en volgen regelmatig trainingen van bijvoorbeeld Holmenkol om hun kunde op hoog niveau te waarborgen.
We maken dan eerst het belaag handmatig schoon en borstelen deze met een koperborstel om de structuur te openen en eventueel vuil te verwijderen. Afhankelijk van de temperaturen in wintersportgebieden wordt er een afgewogen keuze gemaakt voor het type wax waarmee het belaag behandeld wordt. Deze wax wordt op het belaag gedruppeld en met een speciaal wax strijkijzer over het gehele oppervlak verdeeld. Door het verwarmen van het oppervlak, gaan de poriën openstaan en nemen ze de wax op. Vervolgens laten we het oppervlak goed afkoelen, waarna we de overtollige wax er af krabben met een speciaal hiervoor ontwikkelde krabber en het belaag na borstelen.

Wanneer je met je snowboard de sneeuw in gaat, komt het belaag in aanraking met kou, waardoor de poriën samentrekken en de wax als het ware eruit persen. Dit zorgt ervoor dat jij lekker van de piste afglijdt. We raden bij Hotwax aan om minimaal twee lagen aan te laten brengen, zodat de poriën goed vol zitten en de wax beurt op deze manier langer meegaat en jij er langer plezier van hebt!

Het is dus essentieel voor een goede wintersportvakantie dat je spullen goed in orde zijn. Het is vaak afhankelijk van de staat van je snowboard, welke behandeling van toepassing is. Wij adviseren je graag en prepareren jouw materiaal met de grootst mogelijk zorg.

De mogelijkheden:

BASIS onderhoudsbeurt
Een basisbeurt bestaat bestaat uit structuurslijpen, kantenslijpen, kanten tunen en waxen.

GROTE onderhoudsbeurt
Bij een grote beurt worden na het slijpen alle krassen met nieuw vloeibaar belaag uitgevuld. Daarna wordt je snowboard opnieuw geslepen en voorzien van een nieuwe structuur. Hierna volgt het kantenslijpen, tunen en waxen.

Race- of variobeurt
Dit is pure verwennerij! De basis is een grote onderhoudsbeurt echter met dit verschil dat er door middel van van diverse excentrische discs een heel speciale race structuur geslepen wordt. De wax wordt door middel van een infra rood techniek aangebracht waarbij hij veel dieper in de poriën dringt en je dus nog betere glij eigenschappen krijgt en er langer van kunt genieten. 

Hotwax onderhoudsbeurt
Handmatige basis onderhoudsbeurt, waarbij de wax in meerdere lagen wordt aangebracht op het belag van het board. Hoogwaardige kwaliteit, langere levensduur.

Snowboard onderhoudsbeurt prijzen

Alleen waxen: € 10,00
Basis onderhoudsbeurt: € 29,99
Grote onderhoudsbeurt: € 39,99
Hotwax onderhoudsbeurt: € 19,99 (o.b.v. 1 laag, iedere aanvullende laag € 9,99)
Basis Race- of Variobeurt: € 54,99
Grote Race- of Variobeurt: € 64,99
Spoed toeslag: vanaf € 10,00 (afhankelijk van gewenste periode)

Ski onderhoudsbeurt prijzen

Alleen waxen: € 10,00
Basis onderhoudsbeurt: € 19,99
Grote onderhoudsbeurt: € 29,99
Hotwax onderhoudsbeurt: € 19,99 (o.b.v. 1 laag, iedere aanvullende laag € 9,99)
Basis Race- of Variobeurt:
 € 44,99
Grote Race- of variobeurt: € 54,99
Afstellen schoen op ski met onderhoudsbeurt € 5,00
Afstellen schoen op ski zonder onderhoudsbeurt € 7,50

Wil je je snowboard een onderhoudsbeurt geven? 
Breng je board bij onze shops in Zevenhuizen of Alblasserdam

Vragen? 
Mail naar [email protected] of bel 085 273 33 11