SNEL & GRATIS VERZONDEN VANAF € 50,-*
TOT 30 DAGEN RUILEN OF RETOURNEREN
WINKELS IN OOSTVOORNE, ZEVENHUIZEN & WEBSHOP 24/7
0
Review Logo9 @ Kiyoh
0
SNEL & GRATIS VERZONDEN VANAF € 50,-*
TOT 30 DAGEN RUILEN OF RETOURNEREN
WINKELS IN OOSTVOORNE, ZEVENHUIZEN & WEBSHOP 24/7

SNOWBOARDS

Een snowboard kopen, waar moet ik op letten? Dat is de vraag die ons vaak gesteld wordt. Online een snowboard kopen ingewikkeld? Nee hoor. Gewoon een aantal vragen afvinken en je bent zo bij j...

Een snowboard kopen, waar moet ik op letten?

Snowboard kopen

Dat is de vraag die ons vaak gesteld wordt. Online een snowboard kopen ingewikkeld? Nee hoor. Gewoon een aantal vragen afvinken en je bent zo bij je nieuwe speeltje voor in de sneeuw. Het begint bij merkoriëntatie, wat voor type snowboarder ben je, ben je een man of een vrouw en hoe is je fysieke gesteldheid. Zowel qua fitheid als gewoon hoe groot (of klein) je bent. Dit verhaal is onderverdeel in deze hoofdstukken.

Wij maken een onderscheid in type boards die geschikt zijn. Let wel, als gevorderde kun je gemakkelijk met een board met weinig flex (een stijf board) overweg, als beginner raden we het af.

  • Beginners (1-2 weken ervaring) Boards met een softe flex en vriendelijk profiel.
  • Intermediates (5-8 weken ervaring) Boards met een medium flex en profiel.
  • Gevorderden (>10 weken ervaring) Stijve boards en pittiger profiel van het board.

1. Welke snowboardmerken vind je bij Eurofuncenter:

Het snowboard landschap kent vele merken. De meest bekende is natuurlijk Burton en misschien de meest onbekende voor jou is YES Snowboards en daar zitten nog een hoop merken tussen. Toch heeft elk merk zijn eigen karakter en special features. Daarbij is het ook niet onbelangrijk om te kiezen voor de gangbare merken. Je wilt tijdens je wintersport ook in een winkel terecht kunnen voor service of reserve onderdelen. Er kan tenslotte altijd wat kapot gaan. Wij van Eurofuncenter helpen je graag op weg om de juiste keuze te maken.

Burton Snowboards

De grondleggers van het moderne snowboarden. Waar Burton Snowboards voor staat is een totaal-aanbod van high end snowboards, bindingen, kleding en accessoires zoals skibrillen en skihelmen (Anon). De bindingen van Burton zijn ongeëvenaard door de openliggende straps tijdens het 'instappen' en de stabiliteit tijdens het boarden. Burton kenmerkt zicht door snowboards met uitstekende demping eigenschappen en de channel binding montage. Met de channel monteer je je binding met twee schroeven, door deze constructie maakt de binding deel uit van de flex van het board, in plaats van dat het twee harde stukken zijn die het board beïnvloeden. Nadeel hiervan is dat het gebruik van de binding beperkt tot Burton bindingen of binding merken die een channel optie bieden (Flow en Union). Maar qua rijeigenschappen is het een dikke plus. Burton biedt snowboards voor beginnende, intermediate en gevorderde snowboarders.

Jones Snowboards

Jeremy Jones is de grondlegger van Jones Snowboards. Deze snowboards worden gemaakt bij de Nidecker fabriek en gebruikt ook veel dezelfde technologieën. Van oudsher was en is Nidecker een merk geweest dat boards maakte waarbij snowboarders van elk niveau erop weg konden komen. Of je nu beginner was op een high end snowboard en vice versa. Dat komt ook terug in de Jones Snowboards. Deze boards staan bekend om de toegankelijkheid. Jeremy Jones is zelf een gepassioneerd Freerider en dat komt terug in alle modellen. Het gebruik van graphics met bergen en landschappen is kenmerkend voor Jones. De modelreeks van Jones is in te zetten voor de beginnende, intermediate en gevorderde snowboarder.

K2 Snowboards

Bij K2 weten ze hoe ze snowboards moeten maken en daar zijn ze ook goed in. K2 snowboards onderscheidt zich door innovatie toe te passen in de sport en de boards. Door met een andere blik te kijken dan de andere merken onderscheiden ze zich van de massa. K2 onderscheidt zich bijvoorbeeld met de enjoyer line, die speciaal is gemaakt voor de snowboarder die op zoek is naar een snowboard met brede inzetbaarheid. Zowel op de piste als ernaast voelen deze boards zich als een vis in het water. 

Nidecker Snowboards

Nidecker is net zoals Burton een merk wat al lang in de snowboardsport opereert. Het bekendste board van het Zwitserse merk is misschien wel de Nidecker Megalight. Dit board is de pinnacle van wat er op snowboard gebied te krijgen is. Nidecker kenmerkt zich als een snowboardmerk wat boards maakt voor de snowboarder die compromisloos wil snowboarden. Naast enkele freestyle boards is het merendeel gemaakt om te freeriden of om heerlijk te carven op mooie gladde pistes.

Yes Snowboards

Een vreemde eend in de bijt. Ook qua visie op shapes en het bouwen van boards. Met termen als underbite en Powerdrive 2.0 zorgt het merk ervoor dat door gewaagde innovaties het de concurrentie ver voor blijft. Yes Snowboards  is zeker geen 13 in een dozijn merk, maar de mensen die eenmaal een Yes hebben gereden willen niks anders meer. Yes maakt boards voor elk type snowboarder ongeacht vaardigheden, schoenmaat, lengte, gewicht of budget.

Arbor Snowboards

Arbor Snowboards is een samenwerking tussen kunstenaars en slimme engineers. Arbor staat bekend om de houten topscheets welke elk board net even die extra pop geven die je nodig hebt op een mooie snowboarddag. De missie van Arbor blijft - verantwoorde vooruitgang leveren door vooruitstrevend design en traditioneel vakmanschap te combineren, met duurzame materialen en productiemethoden. En dat gaan we met veel plezier blijven doen. Bedankt om er deel van uit te maken. 

Slash snowboards

Zet je pad opnieuw uit; verras jezelf met het geschenk van aanwezig te zijn, vertrouwend dat elk moment zal gebeuren zoals het hoort te gebeuren. Altijd strevend naar perfectie, evolueren slash snowboards van elk moment naar boven, geconfronteerd met een berg aan mogelijkheden met een gedurfd hart en een brede glimlach op ons gezicht. SLASH IS EEN PLATFORM GEWIJD AAN PROGRESSIE, INDIVIDUALITEIT EN NORMEN. Slash Snowboards faciliteerd de hoogste eisen van kwaliteit door middel van een quiver van boards ontworpen voor een verscheidenheid aan condities.

2. Wat voor type snowboarder ben je?

De snowboardlijnen categoriseren zichzelf in vier verschillende soorten (eigenlijk vijf, maar alpine snowboards zijn een apart geval). Freestyle, Freeride, All Mountain en Carve snowboards zijn de meest gehoorde termen.

Freestyle board kopen

Freestyle snowboard

Freestylen is een ruim begrip. Hierin heb je ook weer subgroepen zoals jongens die de gehele dag in het park zitten op schansen en slides. Zo heb je de railers, die niets anders doen dan objecten opzoeken om dwars overheen te slijden. Desnoods in hun eigen straat om vanaf te gaan en dan heb je nog de happy few die de halfpipe opzoeken. Wat ze gemeen hebben is dat ze de tricks zo goed en vet mogelijk uit willen voeren. Deze snowboards hebben vaak een twin shape, wat inhoudt dat de voor en achterkant dezelfde vorm hebben qua flex en shape. Dus of je nu voor of achteruitgaat (fakie of switch), het board presteert altijd hetzelfde. Daarbij is de flex wat softer om gemakkelijker de truukjes op de piste te kunnen doen. Echte halfpipe boards daar in tegen zijn weer wat stijver.

 

Freeride Snowboard kopen van Burton, Arbor, Yes en Jones

Freeride snowboard

Het backcountry snowboarden en altijd op zoek naar dat witte goud. Liefst een meter diep. Niet altijd voorradig, maar altijd de moeite waard om het op te zoeken. Freeride snowboards zoals bijvoorbeeld die van Jones Snowboards zijn in het algemeen bedoeld voor het betere poederwerk. Hebben vaak een directionele shape. Wat zoveel inhoud dat het board naar achteren toe wat stijver wordt en de taillering ook naar achteren zich progressief opbouwt. De stijfheid achterin is prettig om de neus meer te laten floaten in de poeder. Ook op de piste komt een stijvere tail van pas bij het carven van bochten. Deze snowboards zijn vrij stijf, dus niet direct geschikt voor echte beginners (1-2 weken ervaring).

 

Allmountain Freeride snowboard Kopen van Jones, Burton, Arbor, K2 en Yes

Allmountain Freeride of Freestyle snowboard

Dit zijn de alleskunners. Of je nu het park, piste of off piste ingaat. Is allemaal geen probleem en deze snowboards loodsen je er zonder problemen doorheen. Hier zit natuurlijk ook verschil in opbouw van de snowboards. Sommige zijn meer freeride georiënteerd en sommige meer freestyle. Bijvoorbeeld in een 60-40% verhouding. Dit zijn de boards voor de grootste groep snowboarders (-sters). Of je nu een echte beginner bent (1-2 weken ervaring), intermediate (5-8 weken ervaring) of gevorderde (>10 weken) met deze boards heb je altijd plezier.

 

Carve snowboard kopen van Burton, Jones, Slash, Arbor, K2 en yes

Carve Snowboards

Voor de snowboarder die alleen de brede wijdes opzoekt en heerlijk op zijn kanten bochten wilt snijden is een carve board een serieuze optie. Deze boards zijn iets smaller dan reguliere boards en door de flex opbouw en stijfheid uitermate geschikt om te carven. Neemt niet weg dat op elk snowboard een gesneden bocht gemaakt moet kunnen worden. Maar door de specifieke bouwwijze gaat het met deze boards beter. 

3. Welke maat snowboard heb ik nodig?

Wat voor maat snowboard heb ik nodig?Radius van je snowboard

De radius van het snowboard is aangegeven in meters. De zijkant van je snowboard is een onderdeel van een volledige cirkel. Hoe kleiner de radius, hoe korter de bochten. 

4. Shapes van snowboards

Vroeger was het simpel. Toen waren de mannen van staal en was er maar type snowboard en dat was camber. In verschillende variaties, maar er zat voorspanning in het snowboard. Dat had zijn voor en nadelen. Nadeel was dat het leren snowboarden best pittig was, omdat de voorspanning ervoor zorgde dat draaien niet gemakkelijk ging. Kon je bochtjes draaien dan was de voorspanning minder belangrijk. Voordeel was dat op hogere snelheden het board stabieler bleef en meer pop gaf met springen. Maar ook de sport is geevolueerd en ondertussen zijn er diverse flex patronen voor diverse type rijders. maar we beginnen met de shape types die er zijn


Directionele shape snowboards

De directionele shape komt voor in de allmountain en freeride snowboards. Dit omdat deze snowboards meestal in één richting worden gereden. De snowboards zijn vaak stijver in de tail en zachter in de neus zodat het snowboard gaat "drijven" in de diepe sneeuw en blijft het snowboard stabieler tijdens het carven op de piste. Meestal staan de inserts waar je de binding op monteerd iets naar achteren. 
Directional Snowboard 

True Twin Shape snowboards

Een echte twin is zowel voor als achter hetzelfde qua afmetingen en flexpatroon. De bindingen worden gecentreerd gemonteerd. Hierdoor kan je gemakkelijker vooruit en achteruit (switch) snowboarden. Deze shape komt vaak voor bij freestyle snowboards. De shape is ideaal voor in het park of in de halfpipe omdat je daar allebei de kanten op wilt kunnen snowboarden

Twin Shape snowboard

Directionele Twin Shape snowboards

Een combinatie van een twin en een directioneel board. Een symmetrische shape (gelijke neus en achterkant) gecombineerd met een directionele houtkern (zachtere neus en stijvere tail). Directionele twinshapes komen vaak voor bij all-mountain freeride en freestyle boards.


5. Flex types van snowboards

Waar je vroeger vooral camber boards op de pistes zag zien we de laatste jaren de rocker boards een enorme opmars maken. Er wordt de laatste jaren veel geëxperimenteerd bij het ontwikkelen van nieuwe rocker typen. Onderstaand worden de verschillen uitgelicht.


Camber snowboards

De camber is de traditionele flex voor snowboards en nog steeds populair bij de duurdere freestyle en park modellen. Dit omdat het zeer veel "pop" en veel van de riders input teruggeeft in de vorm van stabiliteit en koersvastheid. Een board met camber heeft een oplopende boog van de voor naar achterkant en wanneer het gewicht van de rider erop komt levert het board een evenwijdig loopoppervalk en grip in de sneeuw.Camber Snowboard 
Rocker snowboards

Een rocker snowboard is het omgekeerde van een camber. De "banaan" shape zorgt voor meer float in de poeder en het board draait gemakkelijker onder je voet. Ook zijn rocker snowboards vergevelijker wanneer je uit een rotatie sprong land en te weinig rotatie had.

 

Rocker Snowboard
Flat base snowboard

Een snowboard met een flat flexpatroon is ook precies datgene wat het woord zegt. Plat dus. Deze flex geeft het gemiddelde van een camber en rocker patroon. Is vergevelijker met bochten en wat beter op de kantengrip ten opzichte van een rocker snowboard.
Flat base snowboard

Dan bestaan er nog allerlei combinaties van camber, rocker en flat. Met als resultaat de belangrijkste types hieronder

Rocker-Flat-Rocker (camrock snowboards)

Dit is een variatie waarmee je iets meer grip hebt op harde sneeuw dan met een volledige rocker, terwijl het draaigemak en drijfvermogen in de poeder gehandhaaft blijft. Het gebruiksgebied zit tussen een volledige rocker en een plat snowboard.


Rocker Flat rocker snowboard 

Gullwing shape (camber-rocker-camber)

Dit is een flex profiel waarbij het riders gewicht de camber naar beneden duwt. Hierdoor krijg je een mooi op druk te brengen carve gebied tussen de rider zijn voeten. Maar wel blijft de POP en carveprecisie gehandhaaft op de neus en de achterkant.

 Cam rock snowboard 

Dit waren de belangrijkste flexvormen. Aangezien de fabrikanten blijven evolueren en experimenteren zullen er wel meer varianten op het thema komen. Wat we wel zien is dat de camber varianten weer terug beginnen te komen. We hebben ons best gedaan om het simpel te houden, maar het kan best dat fabrikanten een andere lezing aan het verhaal geven. Je kan het op meerdere manieren benaderen. 

Dus wat is beter. Duidelijk is dat een camber board gemaakt is om te chargen. Dus als je tweede naam 'knallen' is dan is een camber snowboard jouw keuze. Je hebt gewoon meer grip, meer pop en meer stabiliteit. Rocker snowboards zijn beter voor beginners of voor snowboarders die op zoek zijn naar een makkelijk vergevelijk snowboard. Of als freestyler is een rocker board soms ook beter omdat je niet zit te wachten op een board wat constant hapt in de sneeuw. Is het één slechter dan de andere. Nee zeker niet. Het heeft allemaal met je eigen ambities te maken. Heb je die helder, dan is het niet zo moeilijk kiezen. 


6. Insert patronen in je snowboard

Snowboards komen met inserts om de binding op te monteren. We kennen eigenlijk drie verschillende types. 

3x3 patroon
Dit is het patroon uitgevonden door Burton. De binding wordt met drie schroeven welke in een driehoek zijn gepositioneerd gemonteerd.

4x4 en 2x2 patroon
Dit is wat de rest van de industrie gebruikt. De inserts staan in een vierkant 4cm uit elkaar. 2x2 staan de inserts 2 cm uit elkaar wat zorgt voor een betere afstelling van de binding.

Channel EST
Uitvinding van Burton Snowboards waarbij de binding met twee schroeven in een channel wordt gemonteerd. Hierdoor kan je dus op de mm je binding monteren. Nadeel is dat een channel binding niet op andere merken te gebruiken is. Maar daar heeft Burton de Re:flex serie voor uitgevonden welke zowel op channel als op 3x3 en 4x4 te monteren is.

Hopelijk heb je met deze korte uitleg wat meer handvaten waarmee je aan de slag kunt. Mocht je vragen hebben over een specifiek snowboard uit onze collectie. Aarzel niet om te bellen of te mailen. We staan je graag te woord om het juiste board aan te bieden. Veel van de boards hebben we zelf getest of de reviews van gelezen. Dus een persoonlijk snowboard advies kunnen we gegarandeerd geven. 

Eurofuncenter heeft snowboards van Arbor Snowboards - Burton Snowboards - Jones Snowboards - K2 Snowboards - Yes Snowboards - Nidecker Snowboards
Filter
2 producten

Overige categorieën in SNOW

SNOWBOARDS

Een snowboard kopen, waar moet ik op letten?

Snowboard kopen

Dat is de vraag die ons vaak gesteld wordt. Online een snowboard kopen ingewikkeld? Nee hoor. Gewoon een aantal vragen afvinken en je bent zo bij je nieuwe speeltje voor in de sneeuw. Het begint bij merkoriëntatie, wat voor type snowboarder ben je, ben je een man of een vrouw en hoe is je fysieke gesteldheid. Zowel qua fitheid als gewoon hoe groot (of klein) je bent. Dit verhaal is onderverdeel in deze hoofdstukken.

Wij maken een onderscheid in type boards die geschikt zijn. Let wel, als gevorderde kun je gemakkelijk met een board met weinig flex (een stijf board) overweg, als beginner raden we het af.

  • Beginners (1-2 weken ervaring) Boards met een softe flex en vriendelijk profiel.
  • Intermediates (5-8 weken ervaring) Boards met een medium flex en profiel.
  • Gevorderden (>10 weken ervaring) Stijve boards en pittiger profiel van het board.

1. Welke snowboardmerken vind je bij Eurofuncenter:

Het snowboard landschap kent vele merken. De meest bekende is natuurlijk Burton en misschien de meest onbekende voor jou is YES Snowboards en daar zitten nog een hoop merken tussen. Toch heeft elk merk zijn eigen karakter en special features. Daarbij is het ook niet onbelangrijk om te kiezen voor de gangbare merken. Je wilt tijdens je wintersport ook in een winkel terecht kunnen voor service of reserve onderdelen. Er kan tenslotte altijd wat kapot gaan. Wij van Eurofuncenter helpen je graag op weg om de juiste keuze te maken.

Burton Snowboards

De grondleggers van het moderne snowboarden. Waar Burton Snowboards voor staat is een totaal-aanbod van high end snowboards, bindingen, kleding en accessoires zoals skibrillen en skihelmen (Anon). De bindingen van Burton zijn ongeëvenaard door de openliggende straps tijdens het 'instappen' en de stabiliteit tijdens het boarden. Burton kenmerkt zicht door snowboards met uitstekende demping eigenschappen en de channel binding montage. Met de channel monteer je je binding met twee schroeven, door deze constructie maakt de binding deel uit van de flex van het board, in plaats van dat het twee harde stukken zijn die het board beïnvloeden. Nadeel hiervan is dat het gebruik van de binding beperkt tot Burton bindingen of binding merken die een channel optie bieden (Flow en Union). Maar qua rijeigenschappen is het een dikke plus. Burton biedt snowboards voor beginnende, intermediate en gevorderde snowboarders.

Jones Snowboards

Jeremy Jones is de grondlegger van Jones Snowboards. Deze snowboards worden gemaakt bij de Nidecker fabriek en gebruikt ook veel dezelfde technologieën. Van oudsher was en is Nidecker een merk geweest dat boards maakte waarbij snowboarders van elk niveau erop weg konden komen. Of je nu beginner was op een high end snowboard en vice versa. Dat komt ook terug in de Jones Snowboards. Deze boards staan bekend om de toegankelijkheid. Jeremy Jones is zelf een gepassioneerd Freerider en dat komt terug in alle modellen. Het gebruik van graphics met bergen en landschappen is kenmerkend voor Jones. De modelreeks van Jones is in te zetten voor de beginnende, intermediate en gevorderde snowboarder.

K2 Snowboards

Bij K2 weten ze hoe ze snowboards moeten maken en daar zijn ze ook goed in. K2 snowboards onderscheidt zich door innovatie toe te passen in de sport en de boards. Door met een andere blik te kijken dan de andere merken onderscheiden ze zich van de massa. K2 onderscheidt zich bijvoorbeeld met de enjoyer line, die speciaal is gemaakt voor de snowboarder die op zoek is naar een snowboard met brede inzetbaarheid. Zowel op de piste als ernaast voelen deze boards zich als een vis in het water. 

Nidecker Snowboards

Nidecker is net zoals Burton een merk wat al lang in de snowboardsport opereert. Het bekendste board van het Zwitserse merk is misschien wel de Nidecker Megalight. Dit board is de pinnacle van wat er op snowboard gebied te krijgen is. Nidecker kenmerkt zich als een snowboardmerk wat boards maakt voor de snowboarder die compromisloos wil snowboarden. Naast enkele freestyle boards is het merendeel gemaakt om te freeriden of om heerlijk te carven op mooie gladde pistes.

Yes Snowboards

Een vreemde eend in de bijt. Ook qua visie op shapes en het bouwen van boards. Met termen als underbite en Powerdrive 2.0 zorgt het merk ervoor dat door gewaagde innovaties het de concurrentie ver voor blijft. Yes Snowboards  is zeker geen 13 in een dozijn merk, maar de mensen die eenmaal een Yes hebben gereden willen niks anders meer. Yes maakt boards voor elk type snowboarder ongeacht vaardigheden, schoenmaat, lengte, gewicht of budget.

Arbor Snowboards

Arbor Snowboards is een samenwerking tussen kunstenaars en slimme engineers. Arbor staat bekend om de houten topscheets welke elk board net even die extra pop geven die je nodig hebt op een mooie snowboarddag. De missie van Arbor blijft - verantwoorde vooruitgang leveren door vooruitstrevend design en traditioneel vakmanschap te combineren, met duurzame materialen en productiemethoden. En dat gaan we met veel plezier blijven doen. Bedankt om er deel van uit te maken. 

Slash snowboards

Zet je pad opnieuw uit; verras jezelf met het geschenk van aanwezig te zijn, vertrouwend dat elk moment zal gebeuren zoals het hoort te gebeuren. Altijd strevend naar perfectie, evolueren slash snowboards van elk moment naar boven, geconfronteerd met een berg aan mogelijkheden met een gedurfd hart en een brede glimlach op ons gezicht. SLASH IS EEN PLATFORM GEWIJD AAN PROGRESSIE, INDIVIDUALITEIT EN NORMEN. Slash Snowboards faciliteerd de hoogste eisen van kwaliteit door middel van een quiver van boards ontworpen voor een verscheidenheid aan condities.

2. Wat voor type snowboarder ben je?

De snowboardlijnen categoriseren zichzelf in vier verschillende soorten (eigenlijk vijf, maar alpine snowboards zijn een apart geval). Freestyle, Freeride, All Mountain en Carve snowboards zijn de meest gehoorde termen.

Freestyle board kopen

Freestyle snowboard

Freestylen is een ruim begrip. Hierin heb je ook weer subgroepen zoals jongens die de gehele dag in het park zitten op schansen en slides. Zo heb je de railers, die niets anders doen dan objecten opzoeken om dwars overheen te slijden. Desnoods in hun eigen straat om vanaf te gaan en dan heb je nog de happy few die de halfpipe opzoeken. Wat ze gemeen hebben is dat ze de tricks zo goed en vet mogelijk uit willen voeren. Deze snowboards hebben vaak een twin shape, wat inhoudt dat de voor en achterkant dezelfde vorm hebben qua flex en shape. Dus of je nu voor of achteruitgaat (fakie of switch), het board presteert altijd hetzelfde. Daarbij is de flex wat softer om gemakkelijker de truukjes op de piste te kunnen doen. Echte halfpipe boards daar in tegen zijn weer wat stijver.

 

Freeride Snowboard kopen van Burton, Arbor, Yes en Jones

Freeride snowboard

Het backcountry snowboarden en altijd op zoek naar dat witte goud. Liefst een meter diep. Niet altijd voorradig, maar altijd de moeite waard om het op te zoeken. Freeride snowboards zoals bijvoorbeeld die van Jones Snowboards zijn in het algemeen bedoeld voor het betere poederwerk. Hebben vaak een directionele shape. Wat zoveel inhoud dat het board naar achteren toe wat stijver wordt en de taillering ook naar achteren zich progressief opbouwt. De stijfheid achterin is prettig om de neus meer te laten floaten in de poeder. Ook op de piste komt een stijvere tail van pas bij het carven van bochten. Deze snowboards zijn vrij stijf, dus niet direct geschikt voor echte beginners (1-2 weken ervaring).

 

Allmountain Freeride snowboard Kopen van Jones, Burton, Arbor, K2 en Yes

Allmountain Freeride of Freestyle snowboard

Dit zijn de alleskunners. Of je nu het park, piste of off piste ingaat. Is allemaal geen probleem en deze snowboards loodsen je er zonder problemen doorheen. Hier zit natuurlijk ook verschil in opbouw van de snowboards. Sommige zijn meer freeride georiënteerd en sommige meer freestyle. Bijvoorbeeld in een 60-40% verhouding. Dit zijn de boards voor de grootste groep snowboarders (-sters). Of je nu een echte beginner bent (1-2 weken ervaring), intermediate (5-8 weken ervaring) of gevorderde (>10 weken) met deze boards heb je altijd plezier.

 

Carve snowboard kopen van Burton, Jones, Slash, Arbor, K2 en yes

Carve Snowboards

Voor de snowboarder die alleen de brede wijdes opzoekt en heerlijk op zijn kanten bochten wilt snijden is een carve board een serieuze optie. Deze boards zijn iets smaller dan reguliere boards en door de flex opbouw en stijfheid uitermate geschikt om te carven. Neemt niet weg dat op elk snowboard een gesneden bocht gemaakt moet kunnen worden. Maar door de specifieke bouwwijze gaat het met deze boards beter. 

3. Welke maat snowboard heb ik nodig?

Wat voor maat snowboard heb ik nodig?Radius van je snowboard

De radius van het snowboard is aangegeven in meters. De zijkant van je snowboard is een onderdeel van een volledige cirkel. Hoe kleiner de radius, hoe korter de bochten. 

4. Shapes van snowboards

Vroeger was het simpel. Toen waren de mannen van staal en was er maar type snowboard en dat was camber. In verschillende variaties, maar er zat voorspanning in het snowboard. Dat had zijn voor en nadelen. Nadeel was dat het leren snowboarden best pittig was, omdat de voorspanning ervoor zorgde dat draaien niet gemakkelijk ging. Kon je bochtjes draaien dan was de voorspanning minder belangrijk. Voordeel was dat op hogere snelheden het board stabieler bleef en meer pop gaf met springen. Maar ook de sport is geevolueerd en ondertussen zijn er diverse flex patronen voor diverse type rijders. maar we beginnen met de shape types die er zijn


Directionele shape snowboards

De directionele shape komt voor in de allmountain en freeride snowboards. Dit omdat deze snowboards meestal in één richting worden gereden. De snowboards zijn vaak stijver in de tail en zachter in de neus zodat het snowboard gaat "drijven" in de diepe sneeuw en blijft het snowboard stabieler tijdens het carven op de piste. Meestal staan de inserts waar je de binding op monteerd iets naar achteren. 
Directional Snowboard 

True Twin Shape snowboards

Een echte twin is zowel voor als achter hetzelfde qua afmetingen en flexpatroon. De bindingen worden gecentreerd gemonteerd. Hierdoor kan je gemakkelijker vooruit en achteruit (switch) snowboarden. Deze shape komt vaak voor bij freestyle snowboards. De shape is ideaal voor in het park of in de halfpipe omdat je daar allebei de kanten op wilt kunnen snowboarden

Twin Shape snowboard

Directionele Twin Shape snowboards

Een combinatie van een twin en een directioneel board. Een symmetrische shape (gelijke neus en achterkant) gecombineerd met een directionele houtkern (zachtere neus en stijvere tail). Directionele twinshapes komen vaak voor bij all-mountain freeride en freestyle boards.


5. Flex types van snowboards

Waar je vroeger vooral camber boards op de pistes zag zien we de laatste jaren de rocker boards een enorme opmars maken. Er wordt de laatste jaren veel geëxperimenteerd bij het ontwikkelen van nieuwe rocker typen. Onderstaand worden de verschillen uitgelicht.


Camber snowboards

De camber is de traditionele flex voor snowboards en nog steeds populair bij de duurdere freestyle en park modellen. Dit omdat het zeer veel "pop" en veel van de riders input teruggeeft in de vorm van stabiliteit en koersvastheid. Een board met camber heeft een oplopende boog van de voor naar achterkant en wanneer het gewicht van de rider erop komt levert het board een evenwijdig loopoppervalk en grip in de sneeuw.Camber Snowboard 
Rocker snowboards

Een rocker snowboard is het omgekeerde van een camber. De "banaan" shape zorgt voor meer float in de poeder en het board draait gemakkelijker onder je voet. Ook zijn rocker snowboards vergevelijker wanneer je uit een rotatie sprong land en te weinig rotatie had.

 

Rocker Snowboard
Flat base snowboard

Een snowboard met een flat flexpatroon is ook precies datgene wat het woord zegt. Plat dus. Deze flex geeft het gemiddelde van een camber en rocker patroon. Is vergevelijker met bochten en wat beter op de kantengrip ten opzichte van een rocker snowboard.
Flat base snowboard

Dan bestaan er nog allerlei combinaties van camber, rocker en flat. Met als resultaat de belangrijkste types hieronder

Rocker-Flat-Rocker (camrock snowboards)

Dit is een variatie waarmee je iets meer grip hebt op harde sneeuw dan met een volledige rocker, terwijl het draaigemak en drijfvermogen in de poeder gehandhaaft blijft. Het gebruiksgebied zit tussen een volledige rocker en een plat snowboard.


Rocker Flat rocker snowboard 

Gullwing shape (camber-rocker-camber)

Dit is een flex profiel waarbij het riders gewicht de camber naar beneden duwt. Hierdoor krijg je een mooi op druk te brengen carve gebied tussen de rider zijn voeten. Maar wel blijft de POP en carveprecisie gehandhaaft op de neus en de achterkant.

 Cam rock snowboard 

Dit waren de belangrijkste flexvormen. Aangezien de fabrikanten blijven evolueren en experimenteren zullen er wel meer varianten op het thema komen. Wat we wel zien is dat de camber varianten weer terug beginnen te komen. We hebben ons best gedaan om het simpel te houden, maar het kan best dat fabrikanten een andere lezing aan het verhaal geven. Je kan het op meerdere manieren benaderen. 

Dus wat is beter. Duidelijk is dat een camber board gemaakt is om te chargen. Dus als je tweede naam 'knallen' is dan is een camber snowboard jouw keuze. Je hebt gewoon meer grip, meer pop en meer stabiliteit. Rocker snowboards zijn beter voor beginners of voor snowboarders die op zoek zijn naar een makkelijk vergevelijk snowboard. Of als freestyler is een rocker board soms ook beter omdat je niet zit te wachten op een board wat constant hapt in de sneeuw. Is het één slechter dan de andere. Nee zeker niet. Het heeft allemaal met je eigen ambities te maken. Heb je die helder, dan is het niet zo moeilijk kiezen. 


6. Insert patronen in je snowboard

Snowboards komen met inserts om de binding op te monteren. We kennen eigenlijk drie verschillende types. 

3x3 patroon
Dit is het patroon uitgevonden door Burton. De binding wordt met drie schroeven welke in een driehoek zijn gepositioneerd gemonteerd.

4x4 en 2x2 patroon
Dit is wat de rest van de industrie gebruikt. De inserts staan in een vierkant 4cm uit elkaar. 2x2 staan de inserts 2 cm uit elkaar wat zorgt voor een betere afstelling van de binding.

Channel EST
Uitvinding van Burton Snowboards waarbij de binding met twee schroeven in een channel wordt gemonteerd. Hierdoor kan je dus op de mm je binding monteren. Nadeel is dat een channel binding niet op andere merken te gebruiken is. Maar daar heeft Burton de Re:flex serie voor uitgevonden welke zowel op channel als op 3x3 en 4x4 te monteren is.

Hopelijk heb je met deze korte uitleg wat meer handvaten waarmee je aan de slag kunt. Mocht je vragen hebben over een specifiek snowboard uit onze collectie. Aarzel niet om te bellen of te mailen. We staan je graag te woord om het juiste board aan te bieden. Veel van de boards hebben we zelf getest of de reviews van gelezen. Dus een persoonlijk snowboard advies kunnen we gegarandeerd geven. 

Eurofuncenter heeft snowboards van Arbor Snowboards - Burton Snowboards - Jones Snowboards - K2 Snowboards - Yes Snowboards - Nidecker Snowboards
SNOWBOARDS