Skibrillen

Welke skibril is perfect voor mij?

Skibrillen komen in talloze kleurtjes en stijlen. Dus qua stijl is er genoeg keuze, maar waar moet je nu op letten wanneer je een skibril koopt. In het kader van wij hebben hem zelf ook geven we je wat tips waar wij op letten als we een nieuwe bril uitkiezen.

De vraag die vaak gesteld wordt is deze: waarom een skibril en niet mijn normale zonnebril. Dat is een legitieme vraag. De wintersport is wel wat veranderd de laatste jaren. De snelheid op de piste is omhooggegaan. Dit resulteert in een windflow rondom je ogen die niet als prettig kan worden ervaren. Met tranende ogen skiën is niet wenselijk en het kan zelfs leiden tot bevriezing van het traanvocht rondom je ogen. Daarnaast is een skibril een uitermate goede bescherming tegen rondvliegende skistokken en takken. Ons advies: draag een skibril

Bij Eurofuncenter ga je skibrillen vinden die minimaal UVA + B bescherming bieden en dubbele lenzen tegen het beslaan. Dus daar hoef je niet op te letten, dat is bij ons een standaard. Wat is dan de beste skibril voor mij. We gaan het je uitleggen.

Wat is de lenscategorie?

Voor welke omstandigheden zoek je een skibril. Ben je een mooi weer skiër of snowboarder of is het elke dag van de eerste tot laatste lift knallen. Skibril lenzen zijn onderverdeeld in categorieën. Dit noemen we ook wel lenscategorie.

 • Snowboard of ski je in zwaar bewolkt weer. Kies dan voor een Categorie 0 lens. Deze laat heel veel licht door 80 – 100%
 • Snowboard of ski je in bewolking en sneeuw. Kies dan voor een Categorie 1 lens. Deze laat heel veel licht door 43 – 80%
 • Snowboard of ski je in met lichte bewolking. Kies dan voor een Categorie 2 lens. Deze laat iets minder licht door 18 – 43%
 • Snowboard of ski je alleen met helder weer. Kies dan voor een Categorie 3 of 4 lens. Deze laten minder licht door 8-18% maar zorgen natuurlijk voor superzicht.

Wat deze cijfers aangeven is dat je ogen naarmate het zonlicht sterker wordt beter beschermd worden. Wil je een breed inzetbare skibril dan adviseren wij je te kiezen voor een skibril met categorie 2 lens. Dan heb je een goed gemiddelde.

Ga je vaker naar de sneeuw, kies dan voor een skibril met twee lenzen. Bij elke skibril is de lens te wisselen. Sommige worden met één lens geleverd en sommige met twee. Dat wordt aangegeven bij de skibril zelf.

Heeft een skibril een maatvoering?

Volwassenen passen negen van de tien keer zonder problemen de skibril die ze aanschaffen. Maar er zijn wat uitzonderingen. Een eenvoudige manier om over je frame maat na te denken is de maat van je helm. Als je een kleine maat helm hebt, dan zal je waarschijnlijk ook een kleiner frame maat nodig hebben voor je skibril. Heb je een medium of large maat dan passen alle medium brillen. Heb je voor je gevoel een groot gelaat en wordt dat gestaafd met een xxl helm, dan is een large frame maat jouw keuze.

We sommen het even op:

Small – Jongeren en volwassenen met een klein gelaat 
Medium – de bril maat voor 99% van de gebruikers. Frames komen in uniseks kleuren als ook sommige specifieke vrouwenmodellen.
Large – komt minder voor en is voor de mensen met de grote gezichten of voor diegene die wat meer ruimte tussen gelaat en lens willen.
De meeste skibrillen zijn one size, maar in de specificaties wordt aangegeven hoe groot of klein de bril valt.

Ik ben brildragend. Welke skibril is voor mij geschikt?

Kies dan een skibril met de OTG (Over the Glasses) optie! Deze skibrillen zijn zo ontworpen dat je je normale leesbril eronder kunt dragen. Dit is veel goedkoper dan een skibril met aangepaste lens te kopen. De afstand tussen gelaat en lens is groter waardoor de bril er gemakkelijk tussen past. Je leesbril mag niet bewegen en er mogen ook geen drukpunten zijn.

Past elke skibril onder elke ski helm

Bij het controleren van de passing van je skibril is het belangrijk om deze samen met je helm te testen. Je mag er vanuit gaan dat wanneer je een bril en helm koopt van eenzelfde fabrikant dit geen problemen op mag leveren. Ga je merken mixen, dan moet je even checken of de helm de skibril niet in de weg zit, zodat de airflow in gedrang komt met de kans op beslaan van je bril. De bril moet wel redelijk naadloos aansluiten. Een goggle gap is niet wenselijk. Ziet er niet uit en draagt niks bij aan de prestaties van zowel helm als je skibril.

Problemen en oplossingen bij het kopen en passen van een skibril

Onderstaand een aantal tips om rekening mee te houden:

Q. De skibril zit niet lekker en drukt op de buitenkanten van je oogkas.
A. De skibril is te small, probeer een medium.

 1. De skibril knijpt op je neus
  A. Zet de band wat strakker en de skibril wat hoger op je neus. Als dat niet werkt dan heb je een skibril met een kleinere pasvorm nodig of met een ander contour van de brug.
 2. Ruimte rondom de neusbrug
  A. Probeer de bril wat lager op je neus te zetten. Mocht dit niet werken dan heb je een bril nodig met een grotere neusbrug.
 3. De skibril zit te strak op je gezicht
  A. Probeer de band wat losser te maken. Een skibril is even wennen qua druk op je gezicht, maar hij mag niet afknellen.
 4. Onderhoud skibril
  A. Als je dan eenmaal de investering gedaan hebt dan wil je er ook lang van genieten. Een paar tips om je skibril gezond te houden.

- Leg de skibril altijd met de foam kant op de tafel en niet met de lenskant. Dat geeft krassen
- Bij elke skibril zit tegenwoordig een beschermhoesje waarmee je de bril ook kunt schoonmaken. Gebruik deze in plaats van bv een theedoek.
- Is de lens van je skibril nat. Dep hem met of je doekje wat bij de skibril zat (niet vegen) of met een zachte tissue. Vegen geeft krassen en dat wil je niet.
- Heb je in een sneeuwbui gesnowboard en is je bril nat (ook het foam). Leg hem te drogen (niet boven de kachel) en berg hem daarna op in het bijgeleverde zakje of in zo’n handige goggle case
- Skibril niet laten drogen in direct zonlicht zoals het dashboard van je auto.

Tips om een beslagen skibril te vermijden
Beslaat je skibril? Dan zijn hier een paar trucjes om dat te verhelpen.
- Blijf in beweging. De luchtstroom zorgt ervoor dat de bril niet beslaat.
- Verwijder sneeuw van je skibril door het eraf te schudden. Niet door te vegen, dat geeft krassen.
- Pittige afdaling gehad en je zit in de gondel omhoog. Kans is groot dat wanneer je je skibril op je voorhoofd zet deze gaat beslaan. Beter om je skibril even af te doen en in je zak van je jas te stoppen of in het speciale skibril vak van je rugzak. Leg de skibril te drogen als je een hapje gaat eten.

Onze merken skibrillen

Heb je een nieuwe ski of snowboardbril gekozen. Voeg hem dan toe aan de winkelwagen en reken af in onze beveiligde betaalomgeving.  Natuurlijk kun je hem ook even komen passen in onze winkel. Bij Eurofuncenter kun je terecht voor skibrillen van o.a.: anon - Aphex - Oakley - Spy