Fabrikanten doen heel veel onderzoek en testen om te zorgen dat ski’s optimaal presteren in zoveel mogelijk omstandigheden. De basis daarbij is echter altijd dat ze goed geslepen en gewaxt moeten zijn.

Ski onderhoud binnen 5 werkdagen

Slijpen

Het is belangrijk dat het belag en de staalkant van de ski's vlak geslepen zijn. Om dit te verkrijgen wordt de ski over een steen geslepen. Met deze methode wordt de onderzijde niet alleen 100% vlak maar brengen we ook direct een noodzakelijke structuur in het belag. Deze structuur is essentieel om ervoor te zorgen dat de sneeuw (water) zo goed en zo snel mogelijk afgevoerd wordt. De structuur kunnen we variëren afhankelijk van de condities. In de echt koude maanden van de winter moeten we een fijnere structuur slijpen dan in de warmere maanden waar de sneeuw natter is.

Tijdens het slijpen worden de meeste krassen en beschadigingen eruit geslepen. Echter als de beschadigingen diep zijn moeten we deze uitvullen met vloeibaar belag waarna we de ski weer opnieuw slijpen voor de egaliteit. Zo krijgen we het belag weer als nieuw voorzien van de juiste structuur.

De staalkanten van de ski zijn minstens zo belangrijk want deze zorgen ervoor dat je grip houdt op de sneeuw. Om ervoor te zorgen dat deze scherpe kanten zich niet teveel vastbijten en “happen” waardoor de kantenwissel tijdens het skiën lastig wordt slijpen wij ze ongeveer 1 graad hangend. Op deze wijze heb je de ideale combi tussen grip en gemak bij de kantenwissel. Daarna wordt de zijkant van de staalkant geslepen en de structuur welke de steen op de staalklant gemaakt heeft eruit getuned. Ook wordt de staalkant in de voorzijde iets afgebot.     

Waxen

Het is belangrijk dat jouw ski's goed gewaxed zijn voordat je de sneeuw op gaat. Als je dit niet doet, ontstaat er wrijving direct op het belag van je ski, waardoor het kan verbranden. Als het belag verbrand is, kan het ook geen wax mee opnemen, omdat de poriën als het ware 'dicht smelten'. Verbrand belag ziet er dof/wit uit.

Als de ski's geslepen zijn, vullen we de poriën met wax. In principe gebeurt dit machinaal, zodat de afwerking altijd van gelijkwaardige hoge kwaliteit is.

Hotwax

Je kunt er ook voor kiezen om jouw ski's van een hotwax behandeling te voorzien, die handmatig uitgevoerd wordt. Onze medewerkers zijn hierin gespecialiseerd en volgen regelmatig trainingen van Holmenkol om hun kunde op hoog niveau te waarborgen.
We maken dan eerst het belag handmatig schoon en borstelen deze met een koperborstel om de structuur te openen en eventueel vuil te verwijderen. Afhankelijk van de temperaturen in wintersportgebieden wordt er een afgewogen keuze gemaakt voor het type wax waarmee het belag behandeld wordt. Deze wax wordt op het belag gedruppeld en met een speciaal wax strijkijzer over het gehele oppervlak verdeeld. Door het verwarmen van het oppervlak, gaan de poriën openstaan en nemen ze de wax op. Vervolgens laten we het oppervlak goed afkoelen, waarna we de overtollige wax er af krabben met een speciaal hiervoor ontwikkelde krabber en het belag na borstelen.

Wanneer je met jouw ski's de sneeuw in gaat, komt het belag in aanraking met kou, waardoor de poriën samentrekken en de wax als het ware eruit persen. Dit zorgt ervoor dat jij lekker van de piste afglijdt.
We raden bij Hotwax aan om meerdere lagen aan te laten brengen, zodat de poriën goed vol zitten en de waxbeurt op deze manier langer mee gaat en jij er langer plezier van hebt!

het is dus essentieel voor een goede wintersportvakantie dat jouw spullen goed in orde zijn. Het is vaak afhankelijk van de staat van jouw ski's, welke behandeling van toepassing is. Wij adviseren je graag en prepareren jouw materiaal met de grootst mogelijk zorg.

De mogelijkheden:

BASIS onderhoudsbeurt
Een basisbeurt bestaat bestaat uit structuurslijpen, kantenslijpen, kanten tunen en waxen.

GROTE onderhoudsbeurt
Bij een grote beurt worden na het slijpen alle krassen met nieuw vloeibaar belag uitgevuld. Daarna worden de ski’s opnieuw geslepen en voorzien van een nieuwe structuur. Hierna volgt het kantenslijpen, tunen en waxen.

Race- of variobeurt
Dit is pure verwennerij! De basis is een grote onderhoudsbeurt echter met dit verschil dat er door middel van van diverse excentrische discs een heel speciale race structuur geslepen wordt. De wax wordt door middel van een infra rood techniek aangebracht waarbij hij veel dieper in de poriën dringt en je dus nog betere glij eigenschappen krijgt en er langer van kunt genieten. 

Hotwax onderhoudsbeurt
Handmatige basis onderhoudsbeurt, waarbij de wax in meerdere lagen wordt aangebracht op het belag van de ski. Hoogwaardige kwaliteit, langere levensduur.

Ski onderhoudsbeurt prijzen

Alleen waxen: € 10,00
Basis beurt: € 19,99
Grote beurt: € 29,99
Hotwax beurt: € 19,99 (o.b.v. 1 laag, iedere aanvullende laag € 9,99)
Basis Race- of Variobeurt:
€ 44,99
Grote Race- of variobeurt: € 54,99
Afstellen schoen op ski met onderhoudsbeurt € 5,00
Afstellen schoen op ski zonder onderhoudsbeurt € 7,50

Wil jij jouw ski's eerder terug hebben dan de standaard 5 werkdagen? Afhankelijk van de staat van jouw ski's kijken we graag mee naar de mogelijkheden! We rekenen in dit geval wel een spoed toeslag.
Spoed toeslag: vanaf € 10,00 (afhankelijk van gewenste periode)

Snowboard onderhoudsbeurt prijzen

Alleen waxen: € 10,00
Basis beurt: € 29,99
Grote beurt: € 39,99
Hotwax beurt: € 19,99 (o.b.v. 1 laag, iedere aanvullende laag € 9,99)
Basis Race- of Variobeurt: € 54,99
Grote Race- of Variobeurt: € 64,99
Spoed toeslag: vanaf € 10,00 (afhankelijk van gewenste periode)

 

Wil je je ski's of snowboard een onderhoudsbeurt geven? 
Breng je ski's bij onze shops in Zevenhuizen of Alblasserdam

Vragen? 
Mail naar [email protected] of bel 085 273 33 11