Advies om je aankoop van een wetsuit tot een succes te maken

Met de aanschaf van een wetsuit moet je een aantal zaken ter harte nemen. Ten eerste moet je jezelf afvragen bij welke temperatuur en omstandigheden je je wetsuit wilt gebruiken. Aan de hand daarvan kun je beslissen of je een shorty, steamer of juist een drysuit nodig hebt. Het belangrijkste is natuurlijk dat de wetsuit goed aansluit op je lichaam en lekker zit. Bij elke wetsuit in onze webshop staat een maattabel weergeven, waardoor je makkelijk en eenvoudig de juiste maat kunt uitkiezen. Een wetsuit kopen gaat dus heel gemakkelijk online. En kom je er niet uit dan neem je gewoon contact met ons op.

De werking van een wetsuit?

Een wetsuit is gemaakt van neopreen en zorgt voor een isolerende laag om je lichaam, zodat je het niet koud krijgt tijdens het beoefenen van watersporten. Als je met je wetsuit het water in gaat ontstaat er een dun laagje water tussen je wetsuit en je lichaam. Dit water wordt vervolgens opgewarmt door je lichaam, waardoor je het niet koud krijgt. Dit komt omdat water moleculen 25 tot 40x sneller energie en dus warmte vervoeren dan lucht moleculen. Een goed voorbeeld is dat je met een temperatuur van 15 graden buiten comfortabel in je t-shirt en broek kan rondlopen, terwijl je in water van 15 graden al snel begint te trillen van de kou.


Wanneer zit je wetsuit goed?

Een goed zittende wetsuit is erg belangrijk zodat je het niet koud krijgt en niet gehindered wordt in het uitvoeren van tricks. De juiste maat vindt je door naar de maattabellen te kijken en je eigen lichaamsmaten op te meten. Een wetsuit moet aanvoelen als een tweede huid zonder dat deze op plekken als de oksels, armen en benen verzakt. De wetsuit moet strak om je lichaam zitten zodat er maar een klein laagje water tussen je lichaam en wetsuit blijft zitten. 

Tabel temperatuur in verhouding tot neopreen dikte

Water temperatuur (°C)

       Neopreen dikte (mm)        Wetsuit type
< 5°C               6/5mm - 6/4mm            Steamer/Full suit 
6-11°C               5/5mm - 5/4mm           Steamer/Full suit 
11-15°C               5/3mm            Steamer/Full suit
15-17°C               3/2mm            Steamer/Full suit
17-20°C               3/2mm - 2/2mm            Overknee/Short arm 
18-24°C               3/2mm - 2/2mm            Shorty 
> 22°C               Nvt            Rashguard 


Zaken die belangrijk zijn bij het passen van een wetsuit

1. Als je je wetsuit aan hebt mag er geen overtollige ruimte zijn tussen je lichaam en het pak, denk hierbij aan je kruis, romp, schouders en knieen. Een goed zittende wetsuit is inderdaad lastig om aan te trekken!
2. Til je armen boven je hoofd en trek je schouders op, als de wetsuit teveel tegenwerkt is de wetsuit te klein en heb je een grotere maat nodig.
3. Je moet je armen makkeljk kunnen bewegen en hurken moet ook geen probleem zijn.
 

Neopreen dikte van een wetsuit

Dit is een belangrijk aspect van een wetsuit, hoe dikker de wetsuit is in milimeters hoe warmer deze is. De dikte wordt weergeven in 2 getallen (bijvoorbeeld: 5/3). Het eerste getal staat voor de dikte van het borstpaneel en het tweede getal voor de overige delen. In onderstaande tabel kun je zien welke wetsuit je nodig hebt bij de verschillende soorten watertemperaturen.

Type wetsuits

Wetsuits worden in verschillende vormen en maten geleverd, zo heb je steamers, shorty's en short arm wetsuits. Onderstaand worden de types met elkaar vergeleken zodat je de juiste keus kan maken voor een wetsuit die het best past bij jou behoeften.

1. Rashguards
Dit zijn shirts gemaakt van lycra die je beschermen tegen de zon. Ze worden ook onder wetsuits gedragen om uitslag te voorkomen. Een rashguard wordt gedragen als de watertemperatuur hoger dan 22°C is.

2. Short/Long John
Gemaakt van neopreen en vooral geschikt voor hogere watertemperaturen.

3. Shorty
Shorty's zijn gemaakt van neopreen en hebben korte mouwen en korte broekspijpen.

4. Overknee
Overknee wetsuits zijn gemaakt van neopreen en hebben lange mouwen en broekspijpen die net over de knieën vallen. Door de korte broekspijpen zijn deze pakken heerlijk om mee te varen in de zomer.

5. Short arm
Short arm wetsuits zijn gemaakt van neopreen en hebben korte mouwen en lange broekspijpen. Super pak voor de surfer die niet alleen bruine handen wilt hebben maar ook bruine armen.

6. Steamer/Full Suit
Steamers zijn gemaakt van neopreen en hebben lange mouwen en lange broekspijpen. Dit zijn de meest gebruikte wetsuits in Nederland, omdat ze vanaf april tot oktober gevaren kunnen worden in onze Nederlandse wateren.

7. Semi dry wetsuit
Dit zijn eigenlijk steamers gemaakt van neopreen maar de naden zijn waterdicht gesealed waardoor er geen water naar binnen kan komen. Semi dry wetsuits zijn daardoor een heel stuk warmer dan wetsuits zonder waterdichte naden.

8. Drysuit
Drysuits zijn perfect voor winterse omstandigheden, omdat ze geen water en wind doorlaten. Je kunt je drysuit dus over je normale kleren dragen zonder dat deze nat worden. Dit is tevens een groot voordeel bij het omkleden na je kite, surf of windsurf sessie.

Ben je wat wijzer geworden en wil je wetsuits bekijken? Check onze wetsuits van alle topmerken.