SUP kopen Stand Up Paddle Board
Advies om je aankoop van een stand up paddle board tot een succes te maken

Geinteresseerd om een stand up paddle board te kopen of SUP zoals het in de volksmond heet? Op zoek naar een stand up paddle board of sup paddle en je weet niet waar te beginnen? Wij hebben een aantal adviezen en veelgestelde vragen voor je samengevat in onderstaand artikel. Zo geven we je een handvat welke je kan gebruiken om tot je keuze te komen.

Stand Up Paddling is op dit moment een van de snelst groeiende sporten in Europa en de rest van de wereld. Gezien de creativiteit van de suppers zijn er vele diverse type stand up paddles. Deze varieren van lekker paddelen op je lokale plasje of vaart, of jezelf van de golf af laten glijden in de branding. En dan hebben we het nog niet gehad over de lange afstand paddlers die bijvoorbeeld de Elfsteden suppen (250km) in 5 dagen. Jouw boardkeuze hangt af van wat je met het board wilt doen, de omstandigheden die je tegen gaat komen en natuurlijk budget. Met het stellen van enkele simpele vragen kom je al snel tot een antwoord waar je je keuze mee kan maken.

Ben ik een beginner of gevorderde stand up paddler?

Het mooie aan Stand Up Paddelen is, is dat het laagdrempelig instappen is. Met een beetje gevoel voor evenwicht kom je al snel een heel eind. Laten we er even vanuit gaan dat je een beginner bent en je wilt gewoon lekker relaxed rondjes paddelen. Wij adviseren dan een stabiel board waarmee je bekend kan raken met de sport. Vaak kiezen onze klanten opblaasbare sups omdat ze gemakkelijk zijn op te bergen en gemakkelijk in gebruik zijn. Ben je echter een boardfanaat welke bekend is met bijvoorbeeld windsurfen of golfsurfen. Dan is het raadzamer om gelijk wat meer performance in het board te zoeken. Het kan in het begin wat meer doorzettingsvermogen eisen, maar als je boardbalans hebt dan is het een piece of cake.

SUP-board-keuze, waar zal ik voornamelijk aan het stand up paddelen zijn?

We kunnen de stand up paddle boards in 6 categorieën indelen: Allround, Surf, Touring, Race, Opblaasbaar en Wind Cross-over. We bespreken hieronder de verschillen in boards.

1. Allround stand up paddle board
Deze stand up paddle boards verhouden zich het best in bijvoorbeeld een gezins situatie waar iedereen graag op het board wil. Een allround supboard heeft normale maatvoeringen dus is het handelbaar op zowel vlak water als in de golven. Het is niet zwart en is niet wit, maar middle of the road. In het allround spectrum is er veel aanbod te vinden. De boards hebben vaak een vlakke neus en een vlakke tail. De meeste mensen kiezen als ze voor allround gaan ook een opblaasbare sup.

2. Surf SUP
Ben je meer van de surf en wil je graag met je stand up paddle board de branding in dan kies je voor een Surf paddle board. Deze boards hebben meer rocker, waardoor het board beter te handelen is in de golven. Beter stuurwerk, snellere bochten en minder nose-dives is het gevolg. Deze boards doen het een stuk minder op de plas.

Daarnaast zijn de boards voor het sup surfen vaak korter tussen de 8' en 10'. De 500 kilometer kustlijn maakt Nederland een waar sup surfers paradise. De korte golfslag maakt golfsurfen vaak lastig. Met een golf surf sup maak je gewoon meer runs dan met een golfsurfboard.

3. Touring SUP
Ben je meer van het ontdekken van de natuur en ben je bereid wat langere afstanden te suppen dan is een tourboard geschikt voor jou. Vaak voorzien van een tioe down net waar je je gear onder kan vastbinden. Van visgerei tot een kratje bier of tent... Tourboards zijn qua breedte te vergelijken met een allround board, maar hebben een scherpere punt voor het verplaatsen van het water en ook een rechte tail om het water beter los te laten. Dit resulteerd in een iets hogere snelheid dan met een allround board. Deze bouw zorgt er ook voor dat het board beter door het water blijft glijden, dus hoef je minder moeite te doen om het board op snelheid te houden. Tourboards variëren in lengte van 10. – 14feet.

4. Race SUP
Dit zijn de stand up paddle boards voor de heren en dames met ervaring en balans. De boards zijn smal en lang waardoor de rompsnelheid redelijk hoog is. Zijn niet de meest gemakkelijke boards om op te staan, maar oefening baart kunst. Het gevoel is magnifiek als je op een race-sup door het water glijd. De peddelstrokes worden direct omgezet in snelheid en door de bouw blijft het board op koers waardoor je minder van kant hoeft te wisselen met paddelen. Race supboards variëren in lengte van 10. – 14 voet.

5. Opblaasbare SUP
Ideaal voor mensen die weinig ruimte hebben, de sup mee op reis willen nemen of bijvoorbeeld een SUP willen kopen voor gebruik op de zeil of motorboot. De opblaasbare sups zijn gemakkelijk te vervoeren en op te bergen. Gemaakt van superstevig PVC en de boards kunnen een druk aan van 18psi. Dit resulteert in een stijf board wat praktisch niet meer onderdoet voor een polyester sup. De opblaasbare sups worden geleverd met een opbergzak al dan niet voorzien met schouderbanden, een pomp en reparatiekit. Een opblaasbare stand up paddle board wordt intern een elkaar gehouden door allemaal dunne vezels. De positionering en aantal bepaald of een opblaasbare sup stijver wordt.

6. Windsurf Sup
Een windsurf SUP is verkrijgbaar in polyester (hard) of als opblaasbare sup. De meeste windsurf SUPboards worden gebruikt als entry level sup en windsurfboard vaak voorzien van ook nog een centerfin. Als windurfboard is het fun voor iedereen. Lekker laagdrempelig met de wind in de zeilen cruizen over het water. Als SUP board hebben ze vaak de karakteristieken van een allround board. Multifunctioneel inzetbaar en een veelgemaakte aankoop door gezinnen. Nu met het nieuwe I-Rig Systeem is het helemaal feest om het water op te gaan.

Welke SUP maten moet ik aanhouden?
Supboards variëren in lengte tussen de 8' en de 14'. De lengte heeft invloed op de wendbaarheid en de snelheid. Langere boards met een lage rocker zijn sneller en stabieler, maar keren minder gemakkelijk. Wat eigenlijk heel logisch is zou Cruiff zeggen.

Je kan deze stelregel aanhouden wanneer je twijfelt over de lengte van het board. Hou rond de 10" (foot) aan wanneer je lichter bent dan 80kg, hou plus 10.6" (foot) aan wanneer je zwaarder bent dan 80kg en je voornamelijk op vlak water begeeft. Ben je lichter of meer beoefend in het suppen dan kan je ook een kortere kiezen natuurlijk. Ga je golfsurfen dan adviseren we je een korter board...

De breedte van je sup board is een bepalende factor voor de stabiliteit. De gemiddelde breedte ligt ongeveer rond de 76,2cm. Voor het sup-golf-surfen in de branding worden al boards van 86cm aangeboden voor de beginner of zwaardere supper. Ben je lichter gebouwd dan kan je al uit de voeten met 71 en 76cm boards. Deze boards zijn instabieler, maar zijn wel gemakkelijker en scherper te sturen.

Hoe zit het met het volume van mijn SUP. Wat moet ik aanhouden?
De simpelste manier om de benodigde liters voor jouw board te bepalen is je gewicht in kilogrammen met twee te vermenigvuldigen. Het getal wat hier uitkomt dat wordt uitgedrukt in liters. Dus al voorbeeld wanneer je 80 kilo weegt, dan zou je met een board van 160 liter uit de voeten moeten kunnen. Dit getal kan je als referentie houden wanneer je zoekt naar een board. Naarmate je meer ervaren raakt kun je de volumes wat naar beneden bijstellen, maar hou wel in de gaten dat een te laag volume alleen werkt in de golven. Op een plas of vaart is het niet handig om met je voeten onder water te staan...

Uitleg van de termen die gangbaar zijn in Stand Up Paddlen

1. Wendbaarheid
Hoe gemakkelijker een stand up paddle board draait, hoe meer je spreekt over wendbaarheid. Een rijnaak draait wat minder gemakkelijk dan een speedboot. Dit komt gewoon door de lengte. Dus hoe langer je board, hoe minder wendbaar die is en vise versa.

2. Stabiliteit
Hoe breder het stand up paddle board, hoe stabieler. En hoe breder je je voeten kan plaatsen, hoe stabieler jij op het board staat. Allround boards zijn dus breder dan raceboards. Dit omdat breder ook een grotere waterverplaatsing betekend en met een raceboard wil je zo minimaal mogelijke waterverplaatsing hebben. Dus een breder of smaller board heeft invloed op de manier waardoor het board door het water glijd.

3. Glide
De glide van een board wordt bepaald door de shape van het board. Als het board een platte bodem heeft dan zal de verplaatsing van het water moeilijker gaan dan wanneer het board met een scherpe punt door het water snijd. De vorm van het board is dus bepalend voor de snelheid waarmee je door het water gaat. Daarbij bestaat er in de scheepstechniek (het is tenslotte een kleine boot) zoiets als rompsnelheid. Dat is de maximale snelheid wat een vaartuig kan halen. In het suppen varieert dat van 3 – 14km per uur bij normale omstandigheden afhankelijk van het type board. Bijvoorbeeld bij een downwinder met de wind en deining in de rug worden snelheden bereikt van 20km per uur.

4. Tracking
Hoe spoort je board! In de golven is het handig om een wendbaar board te hebben. Op een meer wil je graag zo min mogelijk van paddle kant wisselen. De mate van tracking wordt bepaald door de lengte van het board, de waterlijn en de hardheid (lees haaksheid) van de rail. Hoe haakser de rail, hoe beter het board op koers blijft. Als dat in combinatie is met een goede lengte dan kan je wel 10 – 15 slagen maken per zijde.

5. Rocker
Rocker duid op de kromming van je board. Bedenk je dat een golf een holle vorm is. Dan snap je dat je met een rechte plank het niet gaat redden. Surfboards en dus ook supboards hebben een rocker (banaanvorm) om comfortabel in de golven te spelen en de neus boven water te houden.
Een raceboard daarentegen heeft praktisch geen rocker omdat je daar geen golfen mee rijd. Die heeft een vlakke bodem en een v neus om rechtuit te kunnen gaan.

SUP Paddle van Carbon of Aluminium?

Om goed te kunnen paddelen heb je ook een peddel nodig. Deze zijn verkrijgbaar als eendelig, tweedelig of driedelig en dan ook nog in carbon of aluminium. Ben je een beginnende supper dan volsta je met een aluminium peddel. Dit gezien de afstanden nog niet ver zijn en je drukker bezig bent met je evenwicht dan met het gewicht van je peddel. Zeker in gezinssituaties waar de peddel ook nog een soort van bullitproof moet zijn dan is een aluminium peddel the way to go. Een aluminium peddle is wel wat zwaarder dan een carbon peddel (1,5kg tegen 500 gram)

Ben je gevorderd en ben je al aan het surfen of worden de afstanden langer dan is een carbon peddel een goeie optie. Deze peddels zijn lichter, hebben een goede gewichtsbalans en de uitgekiende flex gaven je meer energie terug uit je paddlestroke. De carbon peddels zijn duurder in aanschaf, maar we weten uit ervaring dat je er ook meer plezier aan beleefd.

Paddle blad grootte
Een peddel met een te groot blad, werkt als een heuvel op fietsen met een groot verzet. Belangrijk is om daar een balans in te vinden. Voor de meeste mensen zal een medium maat peddel groot genoeg zijn. Om het wat concreter te maken:
- Dames en kids medium blad
- Mannen en stoere zeebonken L of XL blad
- Afstand paddelaars nemen vaak een kleiner blad om een hogere paddle frequantie toe te kunnen passen zonder dat er veel aanspraak wordt gemaakt op de kracht van die persoon.

Verstelbare SUP paddle of vaste lengte?
Ben je van het reizen of heb je geen ruimte dan raden we een verstelbare peddel aan. Ook voor de families waar variabele lengtes nodig zijn. Ben je gevorderd en weet je wat je wilt dan is een vaste lengte de beste keuze.

Onze merken: Fanatic Sup | Gladiator Sup | Brunotti Sup  | Naish Sup
Accessoires: Sup-paddles | Sup-Accessoires |

Stand Up Paddelen proberen. Kom naar Eurofuncenter en start je SUP avontuur achter ons op de plas! Je kunt ze ook huren