Tips om je aankoop van een skihelm tot een succes te maken

Skihelmen zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit de quiver van skiërs en snowboarders. Skihelmen zijn niet alleen warm en comfortabel tijdens het skiën en snowboarden, maar de belangrijkste functie van een skihelm is natuurlijk om hoofdletsel te voorkomen of zelfs je leven te redden. Skihelmen zijn specifieke helmen ontworpen om om te gaan met de kou in de bergen, te functioneren samen met een skibril en om u te beschermen in kritieke situaties. Onderstaand stappenplan doorloopt de stappen die u moet nemen om de juiste skihelm te kiezen die perfect aansluit op jouw hoofd en rijstijl.

 

Stap 1: Meet je hoofdomtrek

Wikkel een meetlint om uw hoofd (2 cm boven de wenkbrauwen en oren) en meet de omtrek van uw hoofd. Stel u meet een omtrek van 58cm, dan komt u in aanmerking voor een 58 cm skihelm ofwel een medium (57-59 cm). Dit is wel afhankelijk van het type skihelm, omdat maattabellen tussen merken onderling verschillend kunnen zijn. Mocht u niet in het bezit zijn van een flexibel meetlint dan kunt u de omtrek ook opmeten d.m.v. een touwtje. Bij elke helm staat een maattabel omschreven. Dit is uw referentie bij bestellen.

Stap 2: Pas de skihelm

Pas de skihelm als je deze binnen hebt gekregen. De skihelm moet lekker zitten en rondom je hoofd goed aansluiten, zodat deze niet beweegt. Je wilt niet teveel ruimte tussen de skihelm en je hoofd hebben en de skihelm mag geen pijn punten veroorzaken.

Stap 3: Shake test met de skihelm

Zet de skihelm op en schud je hoofd, als de skihelm vanzelf beweegt of afzonderlijk van je hoofd dan is hij te groot. Beweeg de skihelm vervolgens met je handen van links naar rechts en als je hoofd in de helm draait is die ook te groot. De helm moet stevig, maar niet te strak om je hoofd passen.

Skihelm met Boa systeem

Er zijn veel verschillende soorten fit systemen voor skihelmen een daarvan is het verstelbare Boa systeem. Door middel van de ronde knop aan de achterkant van de skihelm kun je de skihelm verstelen in maat, zodat hij perfect aansluit. Het voordeel van dit systeem is dat je de skihelm niet af hoeft te doen om hem te verstellen.

Skihelmen met het in-form fit systeem

Dit systeem is vergelijkbaar met het Boa systeem. Je versteld de skihelm door middel van een draaiknop. Met dit systeem kun je de skihelm echter ook verticaal verstellen. Ook dit systeem heeft als voordeel dat de skihelm niet af hoeft om deze te verstellen.

Skihelmen met een pad systeem

Dit systeem bestaat uit verwijderbare pads die je kunt gebruiken om de skihelm beter te laten aansluiten op je hoofd. Dit is een handig system voor kinderen, omdat je de pads kunt verwijderen zodra de skihelm te klein is geworden, dit zorgt ervoor dat de kinderen de helm weer passen. Het nadeel van dit system is dat je de skihelm af moet zetten om hem te kunnen verstellen.

In-mold skihelm

De in-mold constructie bestaat uit een dun en hard plastic omhulsel die is gevormd om een EPS schuimlaag om schokken te absorberen. Deze constructie zorgt voor minder terugkaatsing tijdens een botsing, omdat het zal bezwijken onder de harde impact. Een groot voordeel van deze constructie is het gewicht, de skihelmen zijn ontzettend licht.

Hard Shell ABS skihelm

Skihelmen met een hardshell ABS constructie geven de beste protectie tegen impact en penetratie van scherpe objecten. De harde buitenkant en de zachte schuimlaag vangen de meeste schokken op. Hard shell biedt meer bescherming dan In mold helmen. Ze zijn in de regel iets zwaarder dan een in mold skihelm.

Skihelm met MIPS Systeem

Staat voor Multi-directional Impact Protection System. Dit systeem heeft een "shell in shell" waardoor bij beweging van de helm op een object de binnenschaal blijft meebewegen.
Deze extra laag zorgt ervoor dat bij een impact, tussen hoofd en helm, er als het ware een vertraging optreedt. Deze lage-wrijving laag binnenin de helm laat de helm roteren ten opzichte van het hoofd. Dit vermindert de schade aan hersenen aanzienlijk.

 

 

Bekijk onze collectie skihelmen. We hebben skihelmen van Anon, K2, Oakley en Salomon. Voor zowel dames, heren en kids.