SNEL VERZONDEN
TOT 30 DAGEN RUILEN OF RETOURNEREN
WINKELS IN OOSTVOORNE, ZEVENHUIZEN & WEBSHOP 24/7
0
SNEL VERZONDEN
TOT 30 DAGEN RUILEN OF RETOURNEREN
WINKELS IN OOSTVOORNE, ZEVENHUIZEN & WEBSHOP 24/7
Filters

TWINTIP KITEBOARDS

Ben je op zoek naar een nieuw kiteboard ter vervanging van je oude, of koop je voor de eerste keer een kiteboard? Er zijn verschillende soorten kiteboards, bedenk daarom goed welk type board jij ...

Ben je op zoek naar een nieuw kiteboard ter vervanging van je oude, of koop je voor de eerste keer een kiteboard? Er zijn verschillende soorten kiteboards, bedenk daarom goed welk type board jij zoekt. Daarnaast moet je ook rekening houden met je gewicht en het type kitesurfing dat je wilt beoefenen. En dan zijn er nog de verschillende merken zoals kiteboards van Duotone Kiteboarding - Naish Kiteboarding - Brunotti Kiteboards - Reedin Kiteboards

Kom je er niet uit of twijfel je nog? Bel ons gerust of kom langs in een van de shops zodat je een kiteboard vindt die bij jou past!

Waar moet je op letten bij het kopen van een kiteboard?

Er zijn heel veel verschillende kiteboards op de markt, omdat er ook veel verschillende stijlen van kitesurfing zijn. Afhankelijk van jouw eigen voorkeur, wat je leuk vindt, jouw manier van kiteboarden en hoeveel ervaring je inmiddels hebt met kitesurfen, kies je jouw board daarop uit. Daarnaast let je ook op de condities waarin je wilt varen, geef je de voorkeur aan vlak en rustig binnenwater, dan kan een heel ander kiteboard geschikt zijn dan wanneer je de golven opzoekt.

Ten slotte is het belangrijk om rekening te houden met jouw eigen lichaamsgewicht. Een kiteboard moet namelijk voldoende oppervlakte hebben om op het water draagkracht te hebben voor jouw lichaam.

Voor beginnende kiters adviseren wij over het algemeen een wat groter board aan te schaffen. Hierdoor heb je meer stabiliteit, is een waterstart wat eenvoudiger en loopt het board goed hoogte. Vaak ligt de afmeting voor een beginnersboard tussen de 135 en 140 cm, bij een gewicht onder de 90 kg. 

Ook een board zonder rocker is prettiger voor de beginner, omdat je dan gemakkelijker op snelheid komt en blijft. Als beginner kun je het beste een allround of freeride board aanschaffen, omdat dit wat minder effort vraagt en hiermee de leercurve hiermee vaak wat sneller verloopt.

Overigens kun je met een beginnersboard ook heerlijk cruisen en af en toe een jump maken, dus je kunt langer vooruit met dit board dan alleen de beginnersperiode.

Wat is een kiteboard?

Een kiteboard is het surfboard wat je gebruikt bij het beoefenen van kitesurfing, in combinatie met onder andere een kite. In de basis is een kiteboard het onderdeel in kitesurfen wat ervoor zorgt dat jij boven het water blijft, zolang je voorwaartse snelheid hebt. Door het oppervlak van het board wordt jouw lichaamsgewicht op het water gedragen en kun je over het water surfen zolang je pull van je kite hebt. In verhouding tot een (klassiek) golfsurfboard is het oppervlak van een kiteboard relatief klein. Dit betekent dan ook dat je sneller zult zinken of vanuit gebrek aan evenwicht en stabiliteit om zult vallen als je er zonder pull op probeert te staan op het water.

Uit welke elementen bestaat een kiteboard?

De constructie van een kiteboard zegt veel over de vaareigenschappen van het board. Zo zal een beginner niet geholpen zijn met een hoge rocker, terwijl een gevorderde kitesurfer misschien niet de voorkeur heeft voor een soft flex board.

Outline van een kiteboard

Een kiteboard is een langwerpige constructie waarin verschillende elementen verwerkt zitten. Te beginnen met de ‘outline’ van een kiteboard, dit is de vorm van het board. Hoe breder het board, hoe makkelijker je kunt varen met weinig wind, dankzij de verhoogde stabiliteit.

Wanneer de outline wat ronder is, kun je vaak beter carven doordat dit goed door de golven heen snijdt. Daarnaast zijn boards met een ronde outline beter te controleren in hare wind condities en glijdt het prettiger door choppy (rommelig) water. Boards met een ronde outline zijn voornamelijk freeride/allround georiënteerd en zijn goed geschikt voor beginners.

Boards met een rechte outline zorgen voor meer ‘pop’ en zijn dus vooral freestyle georiënteerd. De rechte outline zorgt overigens ook voor een stabieler board, doordat de rail veel contact maakt met het water.

Rocker

Over de gehele lengte van een kiteboard is een soort curve waarneembaar, waarbij de ronding loopt van de ene tip tot helemaal aan de andere tip. Deze curve noemen we de ‘rocker’, welke invloed heeft op de manier waarop het board over het water glijdt of erdoorheen snijdt.

Wanneer je board weinig rocker heeft, is er sprake van een groter contactoppervlak met het water. Op deze manier zal het board sneller planeren en snelheid opbouwen, wat heel goed past bij kitesurfing met lichte wind. Het nadeel van een board met weinig rocker is dat je sneller overpowered zal zijn en daardoor meer last hebt van choppy water. Omdat je rocker relatief laag is, is je board wat platter en daardoor is de kans groter dat je met je tip in het water hapt.

Boards met veel rocker zijn over het algemeen een stuk langzamer, waardoor ze goed te controleren zijn in harde wind en tijdens snelle/harde landingen. Vaak vind je veel rocker op boards die gebruikt worden voor wakestyle kitesurfing. Hierover lees je hieronder meer. Boards met veel rocker zijn met lichte wind juist weer erg inefficiënt, omdat ze dan wat logger en trager zijn. In dat geval raden we een maatje kleiner aan als je wel een grote rocker wilt gebruiken met weinig wind.

Natuurlijk is er ook een tussenoplossing; de medium rocker. Het overgrote deel van de kiteboards op de markt heeft een medium rocker en presteert in iedere kitesurf style goed genoeg; maar het blijft een compromis.

Concave

Aan de onderzijde van een kiteboard is een kromming te zien die van rail tot rail loopt (zijkant tot zijkant). Dit noemen we de ‘concave’ en die zorgt er voornamelijk voor dat het water een bepaalde kant op gestuwd wordt. Dit resulteert er in dat een board beter upwind loopt en sneller is. Over het algemeen worden kiteboards uitgevoerd met een single of double concave.

Een board met een single concave is in vergelijking met boards zonder concave sneller, edgen beter, varen beter upwind en geven meer controle en grip voor de kitesurfer. Een single concave vind je dan ook vooral terug op freeride- en beginnersboards.

Een board met een double concave is wat stijver in het midden, heeft meer pop doordat het water naar de tips wordt gestuwd en maakt zachtere landingen omdat het water gemakkelijker breekt door de concave. Een double concave vind je vooral op freestyle- en wakestyle boards.

Flex van een kiteboard

Net als bij snowboards en ski’s heb je ook bij kiteboards te maken met een bepaalde flex. De flex kun je aanvoelen als je je board rechtop neerzet en met je hand op het midden van het board drukt. De hoeveelheid flex wordt meestal onderverdeeld in de categorieën hard, soft en medium.

Boards met weinig flex kunnen veel pop opbouwen en zijn relatief snel. Het nadeel is dat de boards niet erg comfortabel zijn in choppy water. Wakestyle boards beschikken over het algemeen over weinig flex, zodat je er krachtiger tricks mee kunt uitvoeren.

Boards met veel flex zijn relatief langzaam, maar juist wel erg comfortabel in choppy water. Dit vind je vaak terug bij freeride en beginners boards. Ook in flex is er een middenweg; medium. Deze boards zijn vaak allround en geschikt voor de meest uiteenlopende condities. Vaak hebben freestyle boards een medium flex.

Welke typen kiteboards zijn er?

In de loop der jaren zijn er veel verschillende kiteboards op de markt verschenen, die ieder voor een eigen vaarstijl verder ontwikkeld zijn. Het grootste onderscheid in de kitesurfboards zit in het verschil tussen Twintip, Directional en Courserace boards.

Twintip kiteboards

De twintip is het meest gebruikte kiteboard, hiermee kun je 2 kanten op varen zonder te hoeven gijpen, dankzij de (de naam zegt het al) tip aan beide zijden van het board. Zodoende hoef je niet je voeten te verplaatsen en kun je beide kanten gebruiken als voor- en achterkant.

Aan de bovenkant bevinden zich voetbanden en footpads om te kunnen springen zonder je board te verliezen en in het midden zit een handle om het board mee te transporteren en aan te trekken. Aan de onderkant van de twintip vind je vaak 4 kleine vinnen. De twintip is over het algemeen wat lichter en gemakkelijk in gebruik.

Erg belangrijk bij het aanschaffen van een twintip kitesurfboard zijn de afmeting en de flex. 

Directional kiteboards

Een directional kiteboard heeft een duidelijke voor- en achterkant, deze zijn dus niet variabel te gebruiken. Het board is gemaakt om één kant op te varen, wat betekent dat je moet gijpen om van richting te veranderen. Directional kiteboards zijn meer te vergelijken met golfsurfboards en worden dan ook voornamelijk gebruikt bij het golfriden met een kite. Standaard is een directional niet voorzien van voetbanden, maar vaak zijn deze wel zelf te plaatsen. Bekijk de directional kiteboards bij Eurofuncenter.

Courserace kiteboards

Courseracen is relatief nieuw en nog iets onbekender dan de andere vormen van kitesurfen. Het is een wedstrijdspecialisme binnen het kitesurfen, waarbij een parcours moet worden afgelegd. Courserace boards zijn groot en hebben lange vinnen, zodat het parcours sneller afgelegd kan worden.

Welke vorm board past er bij welke kitesurf style?

Freeride kiteboards

Deze kiteboards zijn gemaakt voor comfort. Doordat de tip en tail wat smaller zijn is het vaargedrag wat rustiger. Dat merk je vooral als de golven wat korter op elkaar zitten, dit zijn choppy conditions. Met een freeride kiteboard kun je uiteindelijk wel heel hard gaan en hoog springen, waardoor dit board zowel voor startende als vergevorderde kitesurfers goed geschikt is.

Freestyle kiteboards

Freestylers zoeken vaak een board wat meer pop geeft bij het maken van jumps. Dit krijg je door een rechter en stijver board te gebruiken wat voorzien is van channels voor extra grip en daardoor ook beter afzetvermogen. Deze boards zijn lichter dan de freeride boards.

Wave kiteboards

Deze boards worden zowel met strap als zonder straps gedragen en nemen de laatste tijd in populariteit flink toe. Wave kiteboards zijn geïnspireerd op golfsurf boards en bieden met deze vormen een heerlijke golfsurf ervaring en zijn ook lekker te rijden als downwinder. Wave boards zijn over het algemeen een stuk lichter, wat ze ook kwetsbaarder maakt wanneer je er mee wilt springen.

Vaak worden wave kiteboards met verschillende soorten fin set-ups geleverd. Een ‘thruster setup’ heeft drie vinnen, een ‘quad setup’ heeft vier vinnen. De laatste ligt losser op de golf en geeft daardoor een skatey feel, omdat de achterste vin ontbreekt. Daarnaast zorgt een quad setup er voor dat een board beter hoogte loopt en over het algemeen sneller is.

Wakestyle kiteboards

Deze boards zijn speciaal ontworpen voor surfers die wakestyle tricks willen uitvoeren en helemaal los willen gaan op kickers en sliders. De bouwwijze van wakestyle boards lijkt erg op die van wakeboards; met erg veel rocker en stijfheid zorgt het voor veel pop en zachte landingen. Wakestyle boards hebben vaak verstevigde inserts zodat ze met boots gevaren kunnen worden. Dankzij de boots heb je meer controle over je board en is het dus ook mogelijk om een maatje groter te pakken dan je normaal zou doen. Dat ‘maatje groter’ is overigens ook aan te raden, omdat wakestyle boards door de rocker vaak minder low end hebben.

Overige accessoires

Bij het aankopen van je eerst kiteset, heb je naast de aparte elementen die behoren bij het kitesurfen (kiteboard, kite, trapeze) ook nog accessoires nodig om het kitesurfen mogelijk te maken. Behorende bij je kite kun je bijvoorbeeld denken aan lijnen en een pomp, zo heb je ook onderdelen die je bij je board aanschaft. Het is bijvoorbeeld goed om te na te denken over het gebruik van een kiteboard leash. Enerzijds is het prettig om aan je board vast te zitten zodat je deze niet zo gemakkelijk kwijt raakt tijdens het bodydraggen of tijdens een jump. Anderzijds kan een leash ook als een katapult werken wanneer je board onder water belandt en ervoor zorgen dat de board te dicht bij je in de buurt terug omhoog schiet en je (hard) raakt.

Andere belangrijke accessoires zijn footstraps en footpads. De combinatie van deze twee elementen zijn de verbinding tussen jouw voeten en het kiteboard, ze zijn te vergelijken met bindingen op een snowboard. Je zorgt hiermee voor goede grip , sturing in bochten en stabiliteit op je board.

Gewicht kiterLengte kiteboard
70 - 80 kg130 - 136cm
80 - 95 kg134 - 140cm
>95 kg>138cm

Gewicht kiteboard

Hoe minder gewicht er aan je voeten hangt hoe beter. Dus lichte kiteboards zijn wenselijk. Dat verschil is duidelijk voelbaar tijdens het kiten. Gelukkig zijn er weinig fabrikanten meer die nog zware kiteboards maken.

Stijfheid kiteboard

Soms is stijf heel lekker. Met kiteboards niet altijd. In de chop kan het als onplezierig worden ervaren en het stuiteren nodigt ook knieblessures uit.

Kite footstraps

De overbrenging van jouw input gaat via de footstraps. Deze zijn dus medebepalend voor de performance van je kiteboard. Belangrijk is dat je voet er naadloos in past zodat het board niet van je voeten af schiet. De straps moeten dus goed verstelbaar zijn, goede grip hebben en de boel dempen. 

Filter
22 producten

Overige categorieën in KITESURFEN

TWINTIP KITEBOARDS

Ben je op zoek naar een nieuw kiteboard ter vervanging van je oude, of koop je voor de eerste keer een kiteboard? Er zijn verschillende soorten kiteboards, bedenk daarom goed welk type board jij zoekt. Daarnaast moet je ook rekening houden met je gewicht en het type kitesurfing dat je wilt beoefenen. En dan zijn er nog de verschillende merken zoals kiteboards van Duotone Kiteboarding - Naish Kiteboarding - Brunotti Kiteboards - Reedin Kiteboards

Kom je er niet uit of twijfel je nog? Bel ons gerust of kom langs in een van de shops zodat je een kiteboard vindt die bij jou past!

Waar moet je op letten bij het kopen van een kiteboard?

Er zijn heel veel verschillende kiteboards op de markt, omdat er ook veel verschillende stijlen van kitesurfing zijn. Afhankelijk van jouw eigen voorkeur, wat je leuk vindt, jouw manier van kiteboarden en hoeveel ervaring je inmiddels hebt met kitesurfen, kies je jouw board daarop uit. Daarnaast let je ook op de condities waarin je wilt varen, geef je de voorkeur aan vlak en rustig binnenwater, dan kan een heel ander kiteboard geschikt zijn dan wanneer je de golven opzoekt.

Ten slotte is het belangrijk om rekening te houden met jouw eigen lichaamsgewicht. Een kiteboard moet namelijk voldoende oppervlakte hebben om op het water draagkracht te hebben voor jouw lichaam.

Voor beginnende kiters adviseren wij over het algemeen een wat groter board aan te schaffen. Hierdoor heb je meer stabiliteit, is een waterstart wat eenvoudiger en loopt het board goed hoogte. Vaak ligt de afmeting voor een beginnersboard tussen de 135 en 140 cm, bij een gewicht onder de 90 kg. 

Ook een board zonder rocker is prettiger voor de beginner, omdat je dan gemakkelijker op snelheid komt en blijft. Als beginner kun je het beste een allround of freeride board aanschaffen, omdat dit wat minder effort vraagt en hiermee de leercurve hiermee vaak wat sneller verloopt.

Overigens kun je met een beginnersboard ook heerlijk cruisen en af en toe een jump maken, dus je kunt langer vooruit met dit board dan alleen de beginnersperiode.

Wat is een kiteboard?

Een kiteboard is het surfboard wat je gebruikt bij het beoefenen van kitesurfing, in combinatie met onder andere een kite. In de basis is een kiteboard het onderdeel in kitesurfen wat ervoor zorgt dat jij boven het water blijft, zolang je voorwaartse snelheid hebt. Door het oppervlak van het board wordt jouw lichaamsgewicht op het water gedragen en kun je over het water surfen zolang je pull van je kite hebt. In verhouding tot een (klassiek) golfsurfboard is het oppervlak van een kiteboard relatief klein. Dit betekent dan ook dat je sneller zult zinken of vanuit gebrek aan evenwicht en stabiliteit om zult vallen als je er zonder pull op probeert te staan op het water.

Uit welke elementen bestaat een kiteboard?

De constructie van een kiteboard zegt veel over de vaareigenschappen van het board. Zo zal een beginner niet geholpen zijn met een hoge rocker, terwijl een gevorderde kitesurfer misschien niet de voorkeur heeft voor een soft flex board.

Outline van een kiteboard

Een kiteboard is een langwerpige constructie waarin verschillende elementen verwerkt zitten. Te beginnen met de ‘outline’ van een kiteboard, dit is de vorm van het board. Hoe breder het board, hoe makkelijker je kunt varen met weinig wind, dankzij de verhoogde stabiliteit.

Wanneer de outline wat ronder is, kun je vaak beter carven doordat dit goed door de golven heen snijdt. Daarnaast zijn boards met een ronde outline beter te controleren in hare wind condities en glijdt het prettiger door choppy (rommelig) water. Boards met een ronde outline zijn voornamelijk freeride/allround georiënteerd en zijn goed geschikt voor beginners.

Boards met een rechte outline zorgen voor meer ‘pop’ en zijn dus vooral freestyle georiënteerd. De rechte outline zorgt overigens ook voor een stabieler board, doordat de rail veel contact maakt met het water.

Rocker

Over de gehele lengte van een kiteboard is een soort curve waarneembaar, waarbij de ronding loopt van de ene tip tot helemaal aan de andere tip. Deze curve noemen we de ‘rocker’, welke invloed heeft op de manier waarop het board over het water glijdt of erdoorheen snijdt.

Wanneer je board weinig rocker heeft, is er sprake van een groter contactoppervlak met het water. Op deze manier zal het board sneller planeren en snelheid opbouwen, wat heel goed past bij kitesurfing met lichte wind. Het nadeel van een board met weinig rocker is dat je sneller overpowered zal zijn en daardoor meer last hebt van choppy water. Omdat je rocker relatief laag is, is je board wat platter en daardoor is de kans groter dat je met je tip in het water hapt.

Boards met veel rocker zijn over het algemeen een stuk langzamer, waardoor ze goed te controleren zijn in harde wind en tijdens snelle/harde landingen. Vaak vind je veel rocker op boards die gebruikt worden voor wakestyle kitesurfing. Hierover lees je hieronder meer. Boards met veel rocker zijn met lichte wind juist weer erg inefficiënt, omdat ze dan wat logger en trager zijn. In dat geval raden we een maatje kleiner aan als je wel een grote rocker wilt gebruiken met weinig wind.

Natuurlijk is er ook een tussenoplossing; de medium rocker. Het overgrote deel van de kiteboards op de markt heeft een medium rocker en presteert in iedere kitesurf style goed genoeg; maar het blijft een compromis.

Concave

Aan de onderzijde van een kiteboard is een kromming te zien die van rail tot rail loopt (zijkant tot zijkant). Dit noemen we de ‘concave’ en die zorgt er voornamelijk voor dat het water een bepaalde kant op gestuwd wordt. Dit resulteert er in dat een board beter upwind loopt en sneller is. Over het algemeen worden kiteboards uitgevoerd met een single of double concave.

Een board met een single concave is in vergelijking met boards zonder concave sneller, edgen beter, varen beter upwind en geven meer controle en grip voor de kitesurfer. Een single concave vind je dan ook vooral terug op freeride- en beginnersboards.

Een board met een double concave is wat stijver in het midden, heeft meer pop doordat het water naar de tips wordt gestuwd en maakt zachtere landingen omdat het water gemakkelijker breekt door de concave. Een double concave vind je vooral op freestyle- en wakestyle boards.

Flex van een kiteboard

Net als bij snowboards en ski’s heb je ook bij kiteboards te maken met een bepaalde flex. De flex kun je aanvoelen als je je board rechtop neerzet en met je hand op het midden van het board drukt. De hoeveelheid flex wordt meestal onderverdeeld in de categorieën hard, soft en medium.

Boards met weinig flex kunnen veel pop opbouwen en zijn relatief snel. Het nadeel is dat de boards niet erg comfortabel zijn in choppy water. Wakestyle boards beschikken over het algemeen over weinig flex, zodat je er krachtiger tricks mee kunt uitvoeren.

Boards met veel flex zijn relatief langzaam, maar juist wel erg comfortabel in choppy water. Dit vind je vaak terug bij freeride en beginners boards. Ook in flex is er een middenweg; medium. Deze boards zijn vaak allround en geschikt voor de meest uiteenlopende condities. Vaak hebben freestyle boards een medium flex.

Welke typen kiteboards zijn er?

In de loop der jaren zijn er veel verschillende kiteboards op de markt verschenen, die ieder voor een eigen vaarstijl verder ontwikkeld zijn. Het grootste onderscheid in de kitesurfboards zit in het verschil tussen Twintip, Directional en Courserace boards.

Twintip kiteboards

De twintip is het meest gebruikte kiteboard, hiermee kun je 2 kanten op varen zonder te hoeven gijpen, dankzij de (de naam zegt het al) tip aan beide zijden van het board. Zodoende hoef je niet je voeten te verplaatsen en kun je beide kanten gebruiken als voor- en achterkant.

Aan de bovenkant bevinden zich voetbanden en footpads om te kunnen springen zonder je board te verliezen en in het midden zit een handle om het board mee te transporteren en aan te trekken. Aan de onderkant van de twintip vind je vaak 4 kleine vinnen. De twintip is over het algemeen wat lichter en gemakkelijk in gebruik.

Erg belangrijk bij het aanschaffen van een twintip kitesurfboard zijn de afmeting en de flex. 

Directional kiteboards

Een directional kiteboard heeft een duidelijke voor- en achterkant, deze zijn dus niet variabel te gebruiken. Het board is gemaakt om één kant op te varen, wat betekent dat je moet gijpen om van richting te veranderen. Directional kiteboards zijn meer te vergelijken met golfsurfboards en worden dan ook voornamelijk gebruikt bij het golfriden met een kite. Standaard is een directional niet voorzien van voetbanden, maar vaak zijn deze wel zelf te plaatsen. Bekijk de directional kiteboards bij Eurofuncenter.

Courserace kiteboards

Courseracen is relatief nieuw en nog iets onbekender dan de andere vormen van kitesurfen. Het is een wedstrijdspecialisme binnen het kitesurfen, waarbij een parcours moet worden afgelegd. Courserace boards zijn groot en hebben lange vinnen, zodat het parcours sneller afgelegd kan worden.

Welke vorm board past er bij welke kitesurf style?

Freeride kiteboards

Deze kiteboards zijn gemaakt voor comfort. Doordat de tip en tail wat smaller zijn is het vaargedrag wat rustiger. Dat merk je vooral als de golven wat korter op elkaar zitten, dit zijn choppy conditions. Met een freeride kiteboard kun je uiteindelijk wel heel hard gaan en hoog springen, waardoor dit board zowel voor startende als vergevorderde kitesurfers goed geschikt is.

Freestyle kiteboards

Freestylers zoeken vaak een board wat meer pop geeft bij het maken van jumps. Dit krijg je door een rechter en stijver board te gebruiken wat voorzien is van channels voor extra grip en daardoor ook beter afzetvermogen. Deze boards zijn lichter dan de freeride boards.

Wave kiteboards

Deze boards worden zowel met strap als zonder straps gedragen en nemen de laatste tijd in populariteit flink toe. Wave kiteboards zijn geïnspireerd op golfsurf boards en bieden met deze vormen een heerlijke golfsurf ervaring en zijn ook lekker te rijden als downwinder. Wave boards zijn over het algemeen een stuk lichter, wat ze ook kwetsbaarder maakt wanneer je er mee wilt springen.

Vaak worden wave kiteboards met verschillende soorten fin set-ups geleverd. Een ‘thruster setup’ heeft drie vinnen, een ‘quad setup’ heeft vier vinnen. De laatste ligt losser op de golf en geeft daardoor een skatey feel, omdat de achterste vin ontbreekt. Daarnaast zorgt een quad setup er voor dat een board beter hoogte loopt en over het algemeen sneller is.

Wakestyle kiteboards

Deze boards zijn speciaal ontworpen voor surfers die wakestyle tricks willen uitvoeren en helemaal los willen gaan op kickers en sliders. De bouwwijze van wakestyle boards lijkt erg op die van wakeboards; met erg veel rocker en stijfheid zorgt het voor veel pop en zachte landingen. Wakestyle boards hebben vaak verstevigde inserts zodat ze met boots gevaren kunnen worden. Dankzij de boots heb je meer controle over je board en is het dus ook mogelijk om een maatje groter te pakken dan je normaal zou doen. Dat ‘maatje groter’ is overigens ook aan te raden, omdat wakestyle boards door de rocker vaak minder low end hebben.

Overige accessoires

Bij het aankopen van je eerst kiteset, heb je naast de aparte elementen die behoren bij het kitesurfen (kiteboard, kite, trapeze) ook nog accessoires nodig om het kitesurfen mogelijk te maken. Behorende bij je kite kun je bijvoorbeeld denken aan lijnen en een pomp, zo heb je ook onderdelen die je bij je board aanschaft. Het is bijvoorbeeld goed om te na te denken over het gebruik van een kiteboard leash. Enerzijds is het prettig om aan je board vast te zitten zodat je deze niet zo gemakkelijk kwijt raakt tijdens het bodydraggen of tijdens een jump. Anderzijds kan een leash ook als een katapult werken wanneer je board onder water belandt en ervoor zorgen dat de board te dicht bij je in de buurt terug omhoog schiet en je (hard) raakt.

Andere belangrijke accessoires zijn footstraps en footpads. De combinatie van deze twee elementen zijn de verbinding tussen jouw voeten en het kiteboard, ze zijn te vergelijken met bindingen op een snowboard. Je zorgt hiermee voor goede grip , sturing in bochten en stabiliteit op je board.

Gewicht kiterLengte kiteboard
70 - 80 kg130 - 136cm
80 - 95 kg134 - 140cm
>95 kg>138cm

Gewicht kiteboard

Hoe minder gewicht er aan je voeten hangt hoe beter. Dus lichte kiteboards zijn wenselijk. Dat verschil is duidelijk voelbaar tijdens het kiten. Gelukkig zijn er weinig fabrikanten meer die nog zware kiteboards maken.

Stijfheid kiteboard

Soms is stijf heel lekker. Met kiteboards niet altijd. In de chop kan het als onplezierig worden ervaren en het stuiteren nodigt ook knieblessures uit.

Kite footstraps

De overbrenging van jouw input gaat via de footstraps. Deze zijn dus medebepalend voor de performance van je kiteboard. Belangrijk is dat je voet er naadloos in past zodat het board niet van je voeten af schiet. De straps moeten dus goed verstelbaar zijn, goede grip hebben en de boel dempen. 

TWINTIP KITEBOARDS