>NU JE KITESURFLES BOEKEN<

Boek nu je kitesurfles bij onze VDWS erkende kitesurfschool.

Kitesurfen is één van de coolste sporten die je op het water kunt beoefenen, maar hoe ga je aan de slag? Waar kun je het leren en hoe lang duurt het? Om alles te weten te komen over hoe je een kick-ass kitesurfer kunt worden, spraken we met onze eigen Jeroen en Vincent. Beide kitesurfers van het eerste uur, die regelmatig op het water zitten en weten wat kiten in de next level inhoudt. Volg onderstaande tips en voor je het weet vlieg jij letterlijk over het water:

Wat is kitesurfen?

Kitesurfen is een door de wind aangedreven watersport die gebruik maakt van een kite en een kiteboard om je over het water te trekken. Ondanks de naam hoeft het niet te gaan om golfsurfen. Kitesurfen kan zowel op spiegelglad water, maar ook in woelige zeeën of grote golven. Het enige wat je nodig hebt is wind, water en een beetje doorzettingsvermogen. Er is veel plezier beleven aan kitesurfen. Als je eenmaal de basisprincipes van het kiten
hebt leren kennen, kun je sneller gaan, springen, freestyle tricks, golven rijden of lange 'downwinders' langs de kust maken.

Welke vaardigheden heb je nodig om te beginnen?

De meeste beginners zijn volledig nieuw in het kiten, dus de lessen beginnen bij nul. "Velen hebben nog nooit in hun leven een vlieger in de lucht gehad of een andere watersport beoefend. Sommigen hebben zelfs nog nooit een wetsuit aangetrokken", zegt Vincent. Om veiligheidsredenen moet je comfortabel kunnen zwemmen in open water.

Hoe fit moet je zijn om te kunnen kitesurfen?

Je hoeft geen superatleet te zijn om te kitesurfen. De kite is licht van gewicht en hangt volledig aan het lichaam via je trapeze, dus je hebt ook niet veel spierkracht nodig. Een goede basisconditie zal je echter helpen om sneller vooruit te komen. Dit zorgt ook voor meer plezier op het water en helpt blessures voorkomen.

Kitesurf les bij een kiteboardschool

Heb je kitesurflessen nodig?

Ja. Elke kitesurfer die de sport respecteert, zal het ermee eens zijn dat beginnerslessen essentieel zijn. Naast het zo snel mogelijk opstaan en rijden, zal een goede instructeur je voorzien van de nodige kennis en procedures op het gebied van veiligheid. Zonder deze kennis ben je een gevaar voor jezelf en alle anderen op het water en het strand.

Waar kan ik kitesurfles krijgen?

Bij Eurofuncenter bestaat de mogelijkheid uit twee opties. We hebben een kitesurfschool aan de Brouwersdam en aan het Oostvoornse meer. Hier kan je de cursussen online boeken en inplannen. Onze VDWS geschoolde instructeurs staan voor je klaar om je door de eerste meters te helpen en van jou een goede kiter/kitester te maken. Er is een keuze uit introductie cursussen en meerdaagse cursussen. Je kunt er dus aan proeven of gelijk full monty gaan met de lessen.

Waarom kitesurflessen bij de Eurofun-Academy?

Al onze instructeurs moeten een opleiding hebben gevolgd bij een erkende instelling [zoals IKO, BKSA of VDWS]", verteld Jeroen. "Maar, naar mijn mening, is het niet goed genoeg om gewoon het cursusboek door te nemen. Een instructeur met veel ervaring is beter in staat om je veilig en succesvol te coachen. Ze moeten ook een echte passie voor mensen hebben - zonder deze ervaring is het onwaarschijnlijk dat ze je de zorg, aandacht en vertrouwen geven die jij als nieuwe kiter nodig hebt.

Welke kite heb je nodig voor de Kitesurflessen?

Geen. Bij ons zit het materiaal bij het cursusgeld inbegrepen. Een eigen wetsuit is handig, maar dat is in principe nog geeneens nodig. Zonnebescherming is wel belangrijk, ook in Nederland. Zon en schittering in het water zorgt voor een fijn rood gezicht wanneer je je niet insmeert. Een rashguard of surflycra kan helpen om huiduitslag tegen te gaan. Zeker wanneer je voor het eerst een wetsuit aantrekt.

Wat ga ik leren?

Onze beginnerscursus is onderverdeeld in drie kernelementen:

 • De beginnerscursus begint aan land met lessen in het controleren van een oefen vlieger
 • Vliegeren op het land: lancering, landing en kite control
 • Vliegeren in het water: lichaam slepen, controleren en weer op gang brengen
 • Opstaan en rijden op een board

Binnen onze cursus zal je ook meer te weten komen over de volgende punten:

 • Beoordeling van een gebied voor veilige kite-omstandigheden
 • Inzicht in windrichting, kracht en windstoten
 • Inzicht in getijden, stromingen en gevaren
 • Het kiezen van de juiste uitrusting voor de omstandigheden
 • Opzetten, tunen en inpakken van je kitegear
 • Veiligheidsprocedures en wat te doen in een noodgeval
 • Board-starts (opstaan op het bord)
 • Continu rijden en snelheidsbeheersing
 • Hoe blijf je voor de wind en aan de wind varen?
 • Regels en doorgangsrechten op het water

Hoeveel lessen heb je nodig voordat je zelfstandig gaat kitesurfen?

 • “De meeste mensen hebben ongeveer 10 - 12 uur nodig. Dat vertaalt zich vaak in een drie daagse cursus. Sommigen hebben meer nodig. Of als een student al eerder board ervaring heeft (zoals wakeboarden, snowboarden of windsurfen), plus een juiste een-op-een coaching, kunnen ze in principe in één dag onafhankelijk kiten", zegt Vincent.
 • Aan het eind van een cursus moet je de kennis en de volledige vaardigheid in huis hebben om onafhankelijke beslissingen te nemen en veilig te oefenen. Dit houdt in dat je in staat moet zijn om elke locatie te beoordelen en een volledig inzicht te hebben in het weer, de wind, de getijden en de impact daarvan, en dat je moet weten hoe je onder alle omstandigheden veilig kunt blijven.

Hoe weet je wanneer je klaar bent om te stoppen met kitesurflessen?

 • "Allereerst is het essentieel dat je wordt erkend door een gekwalificeerde instructeur", zegt Jeroen. "Zij kunnen je een schrijven geven waarop staat dat je het geschikte niveau (Niveau 5 voor VDWS) hebt bereikt om zelfstandig en in staat te zijn om een kiteset te huren. Ten tweede, zelfs als je bent afgetekend door een instructeur, moet je je er zelf er klaar voor voelen.
 • Je moet alleen zelfstandig kitesurfen als je je er voor 100 procent klaar voor voelt. Zo niet, boek dan nog wat meer lessen, begeleiding of een opfriscursus.

Wat zijn de belangrijkste uitdagingen waar je als beginnende kiter mee te maken krijgt?

Het opbouwen van je vertrouwen en het vertrouwen in je uitrusting is voor velen de eerste hindernis. Vastgebonden zijn aan een kite kan in het begin eng aanvoelen, maar een goede instructeur zal je helpen om je te ontspannen en je te laten zien hoe veilig de moderne kite gear is, mits je het goed gebruikt. Sommige mensen doen er lang over om het vertrouwen op te bouwen om aan de slag te gaan: "De grootste uitdaging voor sommigen is eigenlijk de sprong te wagen om zich in te schrijven voor hun eerste les", zegt Vincent.

>NU JE KITESURFLES BOEKEN<

 

Kitesurf set kopen van Duotone Gaastra of Cabrinha

Vertrouwen in je kitespullen!

Als beginner krijg je snel te maken met de kite in de lucht te houden en body-dragging door het water. Dat heb je snel onder de knie. De volledige controle van de vlieger in alle omstandigheden, opstaan op het board en aan de wind blijven duurt meestal langer en vergt wat meer oefening. Jeroen wijst naar een ander struikelblok: "Accepteren dat de windkracht en windrichtingen kunnen veranderen ten opzichte van de voorspellingen is voor sommigen een uitdaging. Sommige mensen worstelen met deze mate van onzekerheid, dus we besteden daar extra aandacht aan in onze lessen".

Welke kite moet je als beginner kopen?

Het is niet nodig om meteen iets te kopen, want wij zorgen voor de uitrusting. "Je hebt een beter idee over wat je kunt kopen nadat je de cursus hebt afgerond - de locatie waar je van plan bent om bijvoorbeeld te kiten, zal een verschil maken voor de kite grootte die je nodig hebt", adviseert Vincent. "En het kan zijn dat je een deel van je instapuitrusting ontgroeid bent als je te vroeg koopt. Beginners leren vaak met een zittrapeze, een grotere plank en een drijfhulp. Later zal je waarschijnlijk willen overstappen op een heuptrapeze, een kleiner board en een impactvest met minder drijfvermogen. "Maar er is altijd de mogelijkheid om de uitrusting gedeeltelijk om te ruilen of te verkopen wanneer je het bent ontgroeid. Vraag bij twijfel om meer info bij de mannen van Eurofuncenter. Zij helpen je graag aan de beste gear die bij jou past.

Veel kites daarintegen zijn geschikt voor alle niveaus. De meest voorkomende ontwerpen hebben een opblaasbare leading-edge (bolle voorkant) om de lijnen aan te bevestigen. Op beginnersniveau hoef je niet al te veel zorgen te maken over specialistische ontwerpen. Dit omdat de moderne kites meestal in de standaard 'boog'- of 'delta'-vorm verkrijgbaar zijn (beide zijn goed voor beginners). Andere soorten vliegers zijn C-kites (veel kracht en lift), hybrids (een kruising tussen een C-kite en een boog-vlieger), en folie vliegers (gebruikt voor hydrofoil kitesurfen).

Als je klaar bent om te kopen, gebruik dan de instructeur om je te helpen de kite en kiteboard te kiezen die het beste bij je past. Als je je niet kunt veroorloven een scala aan verschillende kite maten, moet je af en toe huren als de wind te sterk of te licht is voor je eigen vlieger(s).

Beginners kiteset lijst:

 • Kite - de grootte die je nodig hebt hangt af van de windsterkte. Wij adviseren altijd 7 - 9 - 12 meter
 • Bar en lijnen - de juiste maat/lengte om bij de kite te passen
 • Board - beginners beginnen vaak op de grotere afmetingen
 • Een zit- of heuptrapeze - de trapezes zijn gemakkelijker om op te leren.
 • Veiligheidsmes
 • Impact vest met drijfvermogen - kitesurfvesten hebben een opening voor de kitebar
 • Helm - een die speciaal ontworpen is voor kitesurfen. Alleen bij lessen noodzakelijk en zit bij het lesgeld inbegrepen. Daarna is het een vrijwillige keuze.
 • Wetsuit – in Nederland helaas broodnodig

Is het goed om tweedehands kitespullen te kopen?

Het kopen van een ouder board kan, maar nieuw is beter. Je weet tenslotte niet wat voor ellende je overneemt van een ander. Voor de kites, bars en lijnen adviseren wij altijd nieuw. Jeroen legt uit: "Nieuwe kitegear is altijd in ontwikkeling, vooral de kites. De uitrusting wordt elk jaar beter. Ga, indien mogelijk, voor de nieuwste gear die je je budgettechnisch kunt veroorloven. Bij Eurofuncenter adviseren we je graag over de mogelijkheden passend bij jouw budget.

Investeer in een goede kite

Als de zilvervloot binnen is gekomen, dan moet het grootste deel daarvan naar de best mogelijke kite en bar gaan. Vincent: "Er zijn vaak uitstekende deals te sluiten op een kite van het vorige seizoen - nog steeds nieuw en met volledige garantie is dit een verstandige manier om te gaan," voegt Jeroen eraan toe. Eventueel een testkite met garantie is ook een optie.

Heb je een licentie nodig om zelfstandig te kitesurfen?

In het algemeen heb je geen licentie nodig, maar een WA-verzekering is wel aan te raden, voor het geval je iemand anders verwondt of tegen hun boot, auto of dure kitesurfset aanknalt!

Tot slot, tips voor de eerste kiteles?

"Probeer te ontspannen en voel de wind en de kite met gevoel, niet met brute kracht," zegt Jeroen. "Spanning, stress en haastig zijn, zal dat intuïtieve gevoel en elke vooruitgang blokkeren. Geduld is ook belangrijk: "Het leren kitesurfen is onderverdeeld in stappen - elk stapje is een belangrijk onderdeel van het voortgangsproces en moet geoefend worden.

Dus geduld is een schone zaak… eenmaal onder de knie dan ben je die periode snel vergeten en begint de stap in de mooie wereld van het kitesurfen.

Leer kitesurfen bij de Eurofuncenter Academy! Iedereen kan het, jong en oud, man en vrouw! Met de juiste begeleiding is succes gegarandeerd. Eurofuncenter Academy is aangesloten bij en geeft kitesurflessen volgens het Duitse VDWS systeem, wat garant staat voor veiligheid en succes. Daarbij zijn Oostvoorne en de Brouwersdam de perfecte spots om te leren kitesurfen.

Kosten voor kitesurflessen:

Introductiecursus 99 euro (incl. materiaal)
2 daagse cursus 190 euro (incl. materiaal)
3 daagse cursus 260 euro (incl. materiaal)
4 daagse cursus 325 euro (incl. materiaal)
Privecursus 129 euro (2 uu incl. materiaal))
Hydrofoilen 129 euro (2uur incl. materiaal)

Waarom kitesurf lessen bij onze kitesurfscholen?

Wanneer je wilt gaan kitesurfen raden we je aan kitesurflessen te nemen bij een kitesurfschool. Ga nooit zelf aan de slag en koop nooit kitesurfmateriaal voordat je kitesurflessen gevolgd hebt! Dit zou tot gevaarlijke situaties kunnen leiden, voor jezelf en voor de omgeving. Er is een enorme wildgroei in pop-up/parttime kitesurfscholen. Maar als je op een doordachte, veilige en snelle manier wil leren kiten ben je bij ons aan het juiste adres. Wij zijn professionals met twee vaste locaties op de beste leerspots. Bij ons les in je kleine groepjes van max. 3 personen en krijg je ook de unieke vaargarantie. De lessen worden gegeven met de nieuwste materialen van Duotone en GA Kiteboarding.

De Eurofuncenter Academy heeft goed opgeleide instructeurs die allemaal een VDWS certificaat op zak hebben. Alle instructeurs hebben ruime ervaring in het kitesurfen en vinden het leuk die ervaringen met jou te delen. Stap voor stap leer je hoe je controle krijgt over de kite. Voor je het weet ben jij je eerste meters aan het kitesurfen en heb je een juichende instructeur! Onze instructeurs doen het met passie. 

>NU JE KITESURFLES BOEKEN<