Menu
EUR
Wingsurfen

Wingsurfen

Inhoud:

 

  1. Wat is wingsurfen?

Wingsurfen is een nieuwe watersport welke is overgewaaid, hoe kan het ook, vanuit Hawaii. Met de ontwikkeling van het foilen onder kite- en windsurfboards, kwam al snel de SUP in beeld als ideaal middel om mee te foilen. Normaal ga je suppen met weinig wind, maar nu door de ontwikkeling van de foils dachten een paar slimmeriken we plakken een foil onder een sup en voila. Het werkte nog ook. Om voortstuwing te krijgen werd al snel gekeken naar de kitesport. De opblaasbare kites werden omgebouwd naar een soort vleugel om voortstuwing te krijgen. Nu een paar jaar verder zijn de boards en wings volledig doorontwikkled door merken als Naish, Duotone en Gaastra. De boards zijn korter en de wings zijn handelbaarder geworden. Er zijn verschillende systemen op de markt, maar in basis werken ze allemaal hetzelfde. Je hebt een wingfoil (vleugel), board en een wing nodig.

 

  1. Waar kun je wingsurfen?

Dat is het mooie van deze sport. Overal!!! Kitesurfen is vaak beperkt wanneer er bv elektriciteitsmasten in de buurt staan. Wingsurfen kun je doen op elk willekeurig plasje of meer. Als er maar genoeg wind staat en het diep genoeg zodat de foil de grond niet raakt.

Dat maakt deze sport super toegankelijk voor iedereen die lekker het water op wilt.

 

  1. Wie kan er wingsurfen?

Iedereen. Jong en oud is al te vinden op een wingsurfer. Oude windsurfers die een nieuwe sport ontdekken of kitesurfers die eigenlijk niks anders meer willen. In dit verhaal onderscheiden we diverse type wingsurfers.

  1. Totale beginner: iemand met geen watersport of board ervaring.
  2. Foil beginner: als je al ervaring hebt met kitesurfen, suppen en windsurfen. Maar nog nooit op een wingfoil board hebt gestaan
  3. Pre-foiler: je hebt al ervaring met foilen op je windsurf of kiteboard, maar nu de overstap naar wingsurfen wil maken.
  4. Wingsurf verslaafd: je hebt je nieuwe passie gevonden en je bent constant op zoek naar de next level

 

  1. Hoeveel wind heb ik nodig om te wingsurfen.

Voor het wingsurfen heb je niet heel veel wind nodig. De opwaartse druk van de foil heeft weinig nodig om uit het water te komen. Vanaf een knoop of 10 kun je al het water op. Een en ander natuurlijk ook afhankelijk van je postuur. Ben je heel zwaar dan heb je wel snel meer wind nodig. Maar je hoeft niet te wachten tot windkracht 5 om het water op te gaan.

  1. Wingsurf Terminologie

Wing: het “zeil” waar je je zelf mee voortstuwt, ook wel windsurfwing genoemd vanwege de vleugelvorm.
Wingfoil: De vleugel welke zorgt dat je omhoog uit het water komt. Deze bestaat uit een:
Voorvleugel: Grote vleugel aan de voorkant van de foilwing
Fuselage: (de verbinding tussen de voorvleugel, mast en achter vleugel)
Mast: (de verbinding tussen de vleugel en je board)
Achter vleugel: Deze houd je board op koers en zorgt voor stabiliteit
Finbox: De mast wordt aan je board verbonden via de vin box. Dit jan een dubbele rail zijn of bv een deep tuttle box met extra verstevigingen. Aan de hand van het merk wat je kiest
Board leash: dit is de verbinding tussen jou en je board. Je wilt niet dat je board van je afdrijft wanneer je in het water ligt. Dus een leash is van levensbelang
Wing leash: Deze verbind je wing aan je pols… ook hier geldt, zonder wing ben je nergens, dus handig om die in de buurt te houden.

  1. Wat heb ik nodig om te wingsurfen

Om te kunnen wingsurfen heb je een wingfoil, board en wing nodig. We beginnen bij de wingfoil (de vleugel).

Wingfoil
De wingfoil is verkrijgbaar in verschillende maten. De stelregel is hoe meer beginner je bent, hoe groter de frontwing (voorvleugel) van je foil moet zijn. Door zijn grootte krijg je snel de opwaartse lift die je zoekt en heb je snel resultaat. Het advies is een foil met een frontwing te kiezen van 1650 – 2500.

De vuistregel voor wingfoils is als volgt onder te verdelen:
Wing grootte in vierkante centimeters:
<1500 is voor Foiler / Wingsurf verslaafd
1500 - 1800 is voor Pre foiler
2000 - 2500 is voor de beginner

Ik zie verschillende mastlengtes. Wat houdt dat in?
De mast bepaal hoe hoog je uit het water komt. Op een meertje of binnenwater is 75 cm meer dan voldoende. Ga je op ruige zee dan is 90cm wenselijk. Daarbij is de diepte van het water natuurlijk ook belangrijk. Ga je in kniediep water foilen, dan zul je een kortere mast moeten kiezen. Waar je gaat wingsurfen bepaald dus de lengte van je mast.

De wing

De wingsurf wing is een soort van kite met een opgeblazen voorkant (leading) edge en of een giek (Duotone) of een aantal handgrepen (Naish, Aztron, Reedin en Gaastra). De wing is voorzien van een aantal kijkvensters zodat je alles goed in de gaten kan houden. De wings komen in verschillende maten om te kunnen wingsurfen in verschillende omstandigheden. Hieronder een vuistgreep over de wing-groottes en de windsterkte. Ook hier geldt weer dat een en ander afhankelijk is van postuur en kunde in het wingsurfen.

22 - 35 knopen: 2 m2
20 - 30 knopen: 3 m2
14 - 22 knopen: 4 m2
10 - 17 knopen: 5 m2

Wingsurfboard

Ondertussen zijn er veel type boards op de markt in verschillende vormen en lengtes. Er bestaan ook crossover modellen tussen windsurfen en wingsurfen. Toch raden wij aan om te kiezen voor een specifiek wingsurfboard. Dat beste uit twee werelden werkt niet altijd goed in de praktijk. Hier komen de termen om de hoek kijken zoals besproken in punt 3. Ben je een echte watersport novice dan adviseren we een board met een lengte van 6’0” of langer. Deze boards hebben genoeg volume om normaal op te kunnen staan en de combinatie van wing en board controle snel onder de knie te krijgen. De vuistregel voor beginnende wingsurfers is om een board te kiezen met 30 liter volume meer dan je lichaamsgewicht. Dus weeg je 80 kilo kies dan een board met 110 liter volume. Dan weet je zeker dat je snel resultaat gaat boeken. 

- Ben je een foil beginner dan kun je een iets groter board kiezen. Bijvoorbeeld een 5’8” of als je geen risico wil lopen nog steeds de 6’0”.
- Ben je een pre foiler en heb je al foil ervaring dan is een 5’4” een optie, maar ook hierin is groter in het begin veiliger en heb je sneller de kick van het wingsurfen.
- De wingsurf verslaafde kan een board pakken tussen de 4’8” en de 6’0”, maar dat hoeven we ervaren wing surfers niet meer uit te leggen. Die zullen meer kijken naar de performance van de quiver.

De vuistregel qua grootte van de boards kunnen we als volgt onderverdelen.

Gewicht wingsurfer Totale beginner Foil beginner  Pre Foiler Wingsurf verslaafd
<70 kg 5’8” – 6’0” 5’8” 5’4” – 5’8”  4’8” – 5’8”
70/85 kg 6’0”   5’8” – 6’0”   5’5” – 6’0”  5’0” – 5’8”
>85 kg  6’0”   > 6’0” > 5’8”  > 5’4”


Oke, mooi verhaal maar ik ben beginner en wil zekerheid.
Om het je gemakkelijk te maken sommen we hier op waar je het beste mee uit de voeten kan als beginner.
- Board lengte: 6’0”
- Board volume: 120 – 140 liter (in ieder gevaal 30 liter meer dan je lichaamsgewicht)
- Wing van 4.5 – 5.5 verkante meter
- Foilwing met een vleugelgrootte van minimaal 2000 vierkante centimeters
- Board leash
- Wing leash

  1. Wat zit er in een wingsurfset

Om te starten heeft De Surfshop diverse mooie wingsurfsets samengesteld. Deze bevatten een wing in de maat naar keuze, een foil en een wingsurfboard in de gewenste maat. Voorzien van een pomp en twee leashes. Het enig wat je nog nodig hebt is een wetsuit en heel veel zin om het water op te gaan. Wil je leren wingsurfen voordat je gaat aanschaffen. Dat kan. Bij de vestiging Oostvoorne wordt de mogelijkheid geboden om te leren wingsurfen.

  1. Wingsurflessen

Wingfoilen is de nieuwste watersport waarbij je met een opblaasbaar zeil op een surfboard met een hydrofoil eronder boven het water zweeft…………………. Klinkt allemaal best ingewikkeld, maar met ons uitgekiende lesprogramma gaan wij ervoor zorgen dat jij deze sport op de snelst mogelijke wijze onder de knie krijgt. Echter…………….. zoals met alle (extreme) sporten, alle begin is best lastig en je zult even door moeten bijten. Maar…….ben je de beginfase voorbij dan zal je zien dat de leercurve ongelooflijk steil is en je al snel over het water scheert! Schrijf je snel in voor een wingsurfles!

 

Recente artikelen

22-12-2023
Week 52 Sale
24-04-2023
Duotone Evo 2023

Tags

Nieuwsbrief

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!