Menu
EUR

Kiteboard kopen?

Kiteboards van Brunotti, Duotone, Naish & Reedin

In het bos van kiteboards zijn er een hoop shapes en mogelijkheden, daarom hebben wij onderstaande guide ontwikkeld om je te helpen bij de aankoop van een kiteboard die aan jou behoeften voldoet. Mocht je na het lezen van onderstaande info nog niet weten welke keuze je moet maken dan staan we graag voor je klaar via de telefoon 085-273 33 11 of de mail [email protected]

In de loop der jaren zijn er veel verschillende soorten kiteboards op de markt verschenen die van elkaar verschillen kwa vorm en vaareigenschappen. De bekendste soort is natuurlijk de twintip, hier vaart het overgrote deel van de kitesurfers mee. Onderstaand worden de verschillende soorten modellen met elkaar vergeleken:

Freeride Kiteboards

Allround/ Freeride boards zijn echte alleskunners, het zijn super comfortabele boards die perfect zijn om lekker mee te cruizen en om af en toe een sprongetje mee te maken. Deze boards hebben over het algemeen wat meer flex, dit zorgt voor zachte landingen en een smooth ride door het choppie water. Omdat deze boards wat vergevingsgezinder zijn sluiten ze perfect aan bij de wensen van een beginnende kiter.

Freestyle Kiteboards

Freestyle boards zijn een stuk stijver dan Freeride boards, hierdoor beschikken deze boards over meer pop om je freestyle tricks uit te voeren. Freestyle boards zijn tevens een stuk steviger gebouwd zodat ze bestand zijn tegen de harde landingen die je soms te voorduren krijgt.

Wakestyle Kiteboards

Wakestyle boards zijn ontworpen voor riders die dikke wakestyle tricks willen uitvoeren en willen rocken op kickers en sliders. De bouwwijze van wakestyle boards lijkt erg op die van wakeboards. De boards hebben erg veel rocker en zijn stijf, dit zorgt voor veel pop en zachte landingen. Wakestyle boards hebben vaak verstevigde inserts zodat ze met boots gevaren kunnen worden. Dankzij de boots heb je meer controle over je board en is het dus ook mogelijk om een maatje groter te pakken dan dat je normaal zou doen. Dit is een verstandige keus, omdat wakestyle boards door de rocker over het algemeen minder low end hebben.

Wave kiteboards

Waveboards zijn gemaakt om te kiten in de golven. De boards zijn verstevigd zodat ze niet kapot gaan door de krachten die vrijkomen tijdens het kiten. De meeste waveboards hebben inserts zodat je ze met voetbanden kunt varen. Doordat de waveboards een stuk groter zijn en meer volume (drijfvermogen) hebben dan twintips kun je met een kleinere kite varen dan dat je normaal zou doen.

Freestyle wave kiteboards

Een trend van de laatste jaren zijn de waveboardjes met een stompe/afgehakte neus, de meeste merken hebben tegenwoordig wel een dergelijk model in hun collectie. Deze boards zijn uitstekend om strapless airs mee te maken en zijn bedoeld voor de strapless freestyler.

Type kitesurfer

Bij de aanschaf van een waveboard is het belangrijk om jezelf af te vragen wat voor soort kiter je bent. In de waveboard scene zijn er verschillende soorten rijders, zo heb je kiters die liever een klein waveboardje varen en actief/gepowerd met hun kite in de golven vaart. En je hebt de tegenpool die liever een groot waveboard vaart met een kleine kite zodat hij het echte ''surfgevoel'' ervaart en even vergeet dat hij een kite in de lucht heeft.

Fin setups

Waveboards worden met verschillende soorten fin setups geleverd, zo heb je een thruster setup (drie vinnen) en een quad setup (vier vinnen). Een quad setup ligt losser op de golf en geeft een skatey feel, dit komt doordat de achterste vin ontbreekt. Tevens zorgt een quad setup voor een board dat beter hoogte loopt en sneller is down the line.

Constructie Kiteboards
De constructie van een kiteboard zegt ontzettend veel over de vaareigenschappen van het board. Onderstaand worden de technische termen uitgelegd die jou kunnen helpen bij de zoektocht naar het perfecte kiteboard.

Rocker
De rocker van een kiteboard is de curve in het board die van tip tot tip loopt. De rocker heeft een grote invloed op de vaareigenschappen van een kiteboard.

Weinig rocker
Boards met weinig rocker hebben een groter contactoppervlak met het water en zullen dus sneller planeren en snelheid opbouwen. Als je opzoek bent naar een board voor lichte wind is een board met weinig rocker dus een verstandige keus. Het nadeel van een plat board (weinig rocker) is dat je sneller overpowered bent en meer last hebt van choppy (rommelig) water. De kans om met je tip in het water te happen is tevens ook groter dan bij een board met veel rocker.

Veel rocker
Veel rocker vindt je vooral terug bij wakestyle boards. Boards met veel rocker zijn over het algemeen een stuk langzamer, waardoor ze goed te controleren zijn in harde wind en tijdens snelle/harde landingen. Het nadeel is dat de boards niet erg efficient zijn in lichte wind, het is daarom aan te raden om een maatje groter te pakken dan dat je normaal zou doen.

Medium rocker
Het overgrote deel van de kiteboards op de markt heeft een medium rocker, en presteerd in elke style goed. Dit is wel een compromis, zo zal het board natuurlijk nooit zo goed presteren op het gebied van wakestyle als een echt wakestyle georienteerd kiteboard.

Concave
De concave van een kiteboard is de curve in de onderkant van het board die van rail tot rail loopt. Concave zorgt er vooral voor dat water een bepaalde kant op wordt gestuwd wat resulteerd in een board dat beter upwind loopt en sneller is. Kiteboards worden over het algemeen uitgevoerd met een single of double concave.

Single concave
In vergelijking met kiteboards zonder concave planeren single concave boards sneller, edgen ze beter, varen beter upwind en geven meer controle en grip. Een single concave vindt je dan ook vooral terug op freeride- en beginnersboards.

Double concave
Een double concave zorgt voor: stijfheid in het midden, meer pop (doordat het water naar de tips wordt gestuwd), zachte landingen (de concave breekt het water makkelijk). Een double concave vindt je dan ook vooral terug op freestyle- en wakestyle boards.

Outline
De outline is de omtrek van het kiteboard als hij op de grond ligt en je hem van boven af bekijkt. Je hebt kiteboards met een ronde outline en board waarbij de outline erg recht is, onderstaand worden de verschillen uitgelegd.

Ronde outline
Boards met een ronde outline carven super goed, dit maakt het leuk speelgoed voor in de golven. Tevens is een ronde outline beter controleerbaar in harde wind condities en snijdt het als een mes door de chop. Boards met een ronde outline zijn voornamelijk freeride/allround georiënteerd en prima geschikt voor beginners.

Rechte outline
Boards met een rechte outline zorgen voor meer pop en zijn dus vooral freestyle georiënteerd. De rechte outline zorgt tevens voor een stabieler board, doordat de rail veel contact maakt met het water.

FLEX
Net als bij snowboards heb je met kiteboards te maken met een bepaalde flex. De flex kan je aanvoelen als je je board rechtop neerzet en met je hand op het midden van het board drukt. De hoeveelheid flex wordt meestal onderverdeeld in de categorieen: hard, soft en medium.

HARD
Boards met weinig flex kunnen veel pop opbouwen en zijn relatief snel. Het nadeel is dat de boards niet erg comfortabel zijn in choppy water. Wakestyle boards beschikken over het algemeen over weinig flex.

SOFT
Boards met veel flex zijn relatief langzaam, maar zijn wel erg comfortabel in choppy water. Beginners & Freeride boards hebben over het algemeen veel flex.

MEDIUM
Boards met een medium flex zijn het meest allround en geschikt voor de meest uiteenlopende condities. Freestyle boards beschikken over het algemeen over een medium flex. 

Ik ben een beginnende kitesurfer, wat heb ik nodig?

Als beginner ben je op zoek naar een board dat snel planeert, goed hoogte loopt en makkelijk waterstart. Een iets groter board is dus een verstandige keuze, zodat bovenstaande behoeften vervuld kunnen worden. Als beginner kun je het beste een allround of freeride boardje aanschaffen. Tuurlijk kun je ook met een freestyle boardje beginnen, de leercurve zal echter een stuk langer duren, waardoor je minder snel plezier beleeft op het water. 

Veel mensen denken dat je snel uitgekeken raakt op een beginners board, dit is voor een groot deel van de kiters echter niet het geval. Met een beginnersboard kun je namelijk heerlijk cruizen en af en toe een sprongetje maken, en laat dit nou net zijn wat 90% van de kiters het liefste doet.

 

Recente artikelen

22-12-2023
Week 52 Sale
24-04-2023
Duotone Evo 2023

Tags

Nieuwsbrief

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!