Menu
EUR
Info over windsurfen

Info over windsurfen

Weer windsurfen? Ben je een herintreder en weet je niet waar je moet beginnen?

Windsurfen - de ultime uitleg

Dan hebben wij voor jou een handige gids gemaakt waarin we haarfijn uitleggen wat er veranderd is en waar je op moet letten. In dit verhaal gaan we er vanuit dat je vroeger al lekker heen en weer kon varen, kon beach- en waterstarten en je kunt gijpen. Althans dat je weet hoe je hem moet inzetten.

Ben je een echte beginner dan kun je zeker tips halen uit dit verhaal. Wij zijn ook de winkel voor de beginnende wind- of kitesurfer, dus mocht je hierna nog vragen hebben dan staan we voor je klaar.

We beginnen met je fysiek… toen je twintig was en met je lange haren over het water aan het vlammen was, was je waarschijnlijk ook wat lichter dan nu… In de loop van tijd zijn er in het windsurfen een aantal zaken echt anders geworden. Waar je vroeger met een board van 265cm met 90 liter helemaal de bom was, zijn de boards nu breder, korter en hebben meer volume om ook in het hogere windbereik te kunnen varen… Door de breedte van het board is de volume verdeling ook heel anders.

Een gemiddeld freeride board heeft een lengte van 242 cm, is 77 cm breed en heeft een volume van 122 liter… en nu komt het. Kan een zeil handelen tot 9,4 meter… Wat zegt u… ja tot 9,4 vierkante meter… In vroegere tijden was een 242 cm lang board een superzinker wat je voer met een 4,5 m zeiltje…

Zoals je ziet is er dus echt een hoop veranderd. Wat niet veranderd is de fun van over het water scheren… dat is gebleven en eigenlijk alleen maar leuker geworden.

Knoop in je Beaufort

Oh ja even terzijde, we praten niet meer over Beaufort, maar over knopen.

Even snel de omrekening:
3 Beaufort – 7-10 knopen
4 Beaufort – 11-16 knopen
5 beaufort – 17-21 knopen
6 Beaufort – 22-27 knopen
7 Beaufort – eerst even rustig weer wat meters maken alvorens met deze omstandigheden te gaan “herintreden”

Type windsurfboards:

Globaal gezien hebben we 2 type boards voor de herintreders. Freeride of Freerace. Als herintreder wil je niet te veel ingewikkeld gedoe en snel weer lekker planeren. Als je eenmaal weer de vibe te pakken heb dan is een overstap naar beter, sneller en hoger snel gemaakt. Wij leveren windsurfboards van Fanatic, Tabou en JP Australia

Freeride windsurfboards

Een freeride board kenmerkt zicht door de gemoedelijke handeling, stabiliteit en vroeg planeren. Aan planeren zonder actief te hoeven pompen. Een van de voordelen van een Freerideboard is dat deze zelfs in onrustig water zorgt dat je plezier blijft houden, in plaats van total out of control over het water heen te vliegen. Mooie dunne rail van het board en de positie van de voetbanden wat meer naar binnen zorgt voor een grotere controle. Natuurlijk zijn er binnen deze groep best grote verschillen, daar zijn wij dan weer voor om dit uit te leggen!

Freerace boards

Een Freeraceboard gaat net een stukje verder dan een freerideboard. In de shape en handling zit meer performance en deze boards varen sportiever. Vaak wordt er een wat actievere vaarstijl gevraagd bij het aan planeren. De te behalen snelheid is een stukje hoger dan een bij een freerider maar het board vraagt ook meer skills om deze snelheid eruit te krijgen. Een freeracer adviseren we alleen als je vroeger al een stuk verder was dan de gemiddelde windsurfer.

Volume windsurfboard

Het volume gaat over het absolute draagvermogen. Dat is een handvat voor de herintreder want je wil uiteindelijk niet zinken. Geoefende windsurfers letten veel meer op de breedte van het board. De breedte van een windsurfboard zegt veel over het inzetbereik en het planeervermogen. Tegenwoordig zijn er diverse platte brede boards verkrijgbaar die je met veel minder liters moet gebruiken. Kijk vooral naar de zeilrange dat een merk aangeeft voor het betreffende board.

Uitgangspunt

We gaan ervanuit dat je wilt planeren vanaf 4Bft. Eerder is soms mogelijk maar niet echt reëel. 
Wat adviseren we dan ongeveer:

Gewicht Volume Breedte  Zeilmaat
70 – 80kg 125 / 135ltr 75  6.5 / 7.5
80 – 90kg 125 / 135ltr 80  7.2 / 8.0
90 – 100kg 135 / 145ltr 80  7.5 / 8.5
100/+ kg 135 / 145ltr 80 / 85 7.5 / 8.5


Dit schema is bedoeld als uitgangspunt. Er zijn vele variabelen die invloed hebben zoals:
- Vaarwater (binnenwater heeft vlagerige wind)
- Eigen kunnen
- Type board
- Shape board
- Gewicht board

Waarom zo’n groot windsurfzeil:

Gewoon omdat het kan! Je wilt nu eenmaal met weinig knoopjes kunnen planeren. De bredere boards zorgen dat ze snel aanspringen maar daar heb je wel een flinke maat zeil voor nodig anders gaat dat echt niet lukken. Het goede nieuws is dat de zeilen een veel groter inzetbereik hebben dan vroeger! Ze kunnen veel beter overpowered gevaren worden en blijven dan heel controleerbaar! Heb je de trapezelijntjes gezien? Staan heel dicht op elkaar! Dat kan alleen als het drukpunt dus stabiel blijft.

Overigens is goed optuigen wel even heel anders… wij doen het graag een keer met je!  

Welke windsurfzeilen moet ik hebben.

Als herintreder is het handig om het jezelf niet te moeilijk te maken dus zijn Freeride zeilen ons advies. Liefst camberloos. Deze zeilen geven genoeg power om je snel in plane te krijgen en te houden. Voorbeeld van deze zeilen zijn de Gaastra Hybrids en de Duotone E-Pace. Wil je iets meer power en prestatie dan je kan je ook kijken naar 2 camber zeilen bijvoorbeeld de Gaastra Cosmic of de Duotone S_Pace

Welke windsurfmast moet ik gebruiken?

We introduceren de RDM mast… Excuus wat zegt u nu RDM…

Ja RDM staat voor Reduced Diameter Mast. Deze masten zijn dunner in diameter en worden gebruikt in zeilen met een Luff lengte (Luff is lengte mastslurf) van 370 tot 430cm. Voornamelijk wave of freeride zeilen tot een 6.5 meter. Daarboven wordt SDM (standard diameter mast) Dat zijn de masten die je gewend bent van vroeger. Altijd het beste is de mast te gebruiken van het zeilenmerk. Dan ben je verzekert van de prestaties zoals deze bedoeld en bedacht zijn.

Ik zie heel veel carbon getallen in een mast, welke moet ik hebben met welke lengte?

Als herintreder met een freeride zeil is een 50% Carbon mast meer dan voldoende. Wil je meer prestatie dan je natuurlijk ook naar 70% of 90% carbon gaan. Let op carbongehalte heeft geen effect op de buigingscurve.

Vinnen

Bij elk board wat je koopt zit de aanbevolen vin erbij. Dus daar hoef je in principe niet naar te kijken. Later als je weer on point ben dan kun je is gaan kijken naar een tweede vin. De meeste vinnen zijn geschikt voor het zeilbereik van het board, dus je hoeft je hier niet zoveel zorgen om te maken.

Trapezes

Er is keuze tussen een heup of zit trapeze. Een zit trapeze kies je als je meer naar buiten wilt hangen en dus een groter zeil kan handelen. Voornamelijk slalom en speedsurfers gebruiken een zit trapeze. Als herintreder is een heuptrapeze helemaal prima. Je hebt meer bewegingsvrijheid en haakt gemakkelijker in en uit. Pasvorm is het allerbelangrijkste dus passen in de winkel heeft de voorkeur. Onze merken trapeze’s zijn ION, Mystic en Brunotti

Trapezelijnen

De meeste windsurfers varen met 28” of 71cm. Lijkt heel lang, maar dit werkt prima voor de meeste windsurfers. Je kunt de lijnen varen in de ouderwetse v of helemaal dicht bij elkaar… mits goed afgesteld kun je zonder handen varen en blijft het zeil overeind… (voor de waaghalzen ;-) 

En nu? Nu gaan we aan de slag met de aankleding. Wij hebben complete windsurfsets in de aanbieding. Wil je iets anders samengesteld hebben, kom naar de winkel of laat je telefonisch of per mail voorlichten. We helpen je graag op weg!

Recente artikelen

22-12-2023
Week 52 Sale
24-04-2023
Duotone Evo 2023

Tags

Nieuwsbrief

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!