Menu
EUR

Gaastra Pure 2022 Review

Set-up en test omstandigheden

GA Pure 12m2 en 10m2
Omstandigheden: 14 – 25 knopen
Locatie: Zandmotor en Brouwersdam

Bouwkwaliteit

Wat ons opvalt bij het opzetten van de kite is het doek. Dat is in 2022 herzien en volledig triple ripstop geworden. Ook voelt het zachter en dikker aan. Dat komt omdat het nieuwe doek geïmpregneerd is met een speciale olie zodat zon en zout minder vat hebben hierop. Het doek is niet alleen stretch bestendiger geworden maar ook veel duurzamer.

De vaareigenschappen

Upwind performance: Upwind varen is geen enkel probleem. Ten opzichte van vorig jaar lijkt dit zelfs nog net iets beter te gaan. Hij kan zich wat ons betreft goed meten met de Dice of Dash op dit vlak en we komen niks tekort.

Feeling: De kite voelt erg solide aan tijdens onze eerste indruk. Met solide bedoelen we dat de kite erg veel vertrouwen schept. De Pure voelt duidelijk iets softer dan bijvoorbeeld de Dice en hierdoor ben je in staat snel een nieuwe trick te proberen. De wingtips zijn dit jaar wat breder geworden waardoor de feeling onder de meeste omstandigheden hetzelfde blijft. Omdat de vliegsnelheid en vorm erg constant zijn kan je er 100% op vertrouwen dat de kite staat waar die hoort te zijn en blijven verassingen uit.  

Springen: De Pure kan een beetje meer wind wel waarderen. Underpowered hebben we het gevoel dat de kite iets inhoud, al is hij voor freestyle wel al snel erg lekker en de pop meer dan goed. Neemt de wind echter toe dan wil hij ontzettend graag de lucht in! In vergelijking met een Spark gaat de Pure agressiever en harder omhoog. Maar niet té! Hij voelt heel solide aan en trekt ons niet direct in tweeën. Deze Pure geeft alle vertrouwen voor hoge inverted frontrolls zonder het gevoel te verliezen van controle. Wanneer we hem van 10u naar 14u door het wind-raam knallen is de lift nog steeds constant maar direct.

De kite heeft dit jaar bredere tips gekregen en in theorie moet ons dat een kortere draaicirkel geven en een beter te doseren pull. Dat is ook zeer zeker het geval. Bijkomstigheid is dat wij merken dat de kite een sterk verbeterd gevoel van positionering biedt waardoor hij nu eigenlijk blind te vliegen is. Ideaal voor hoge rotaties tijdens springen. 

Uithaken: De eerste keer uithaken deden we underpowered aan de 12m2 met een knoopje of 14. De pop was verassend goed ondanks te beperkte wind! Naarmate de wind toenam tot ruim 20knopen en uithaken eigenlijk te overpowered werd was dit nog steeds heel goed mogelijk. De pull is zo goed aan te voelen dat er geen verassingen of ongewenste acceleraties ontstaan. De kite staat daarnaast altijd waar we hem verwachten en we kunnen vol vertrouwen 100% gas geven zonder beperkingen tegen te komen. De 10m2 is nog net iets lekkerder en agressiever in zijn pop maar zeker niet té. Combinatie tricks met kiteloops zijn van vanwege de gecontroleerde pull goed en erg leuk om te doen.

Wave eigenschappen: De Pure drift eigenlijk best goed! Het is geen 100% wave kite en dat moet je er ook niet van verwachten. Maar een heerlijke downwinder op een strapless board blijkt geen enkel probleem. De kite komt goed mee en draait lekker om zijn tip zoals een wave kite hoort te doen. Tijdens turns hebben we geen moment het gevoel dat we van ons board getrokken worden en de power is goed te doseren. 

Eigenschappen samengevat in getallen

WAVE 4 / FREERIDE 10 / BIG AIR 10
WAKE 6 / UNHOOKED 8 / FREESTYLE 8

Drift: 8

 

Up-wind score: 8

 

Vliegsnelheid: 9

 

Lift: 9

 

Draai snelheid: 9

 

Crossover: 9

 

De-power bereik: 8

 

High-end: 9

 

Bardruk: 7

 

Low-end: 8

 

Acceleratie: 9

 

Pop: 10

 

Ons riders-profiel advies

De Pure leent zich perfect voor elke kiter die een breed in te zetten kite zoekt met veel uitdaging en een constante feeling. Het is een geweldige freestyle kite gebleken die niet afstraft en veel uitdaging biedt. Wanneer je zo nu en dan op een wave boardje wilt stappen kan dat hier ook erg goed mee en hebben wij er geen beperkingen aan kunnen ondervinden tijdens onze 30km lange downwinders.  

Recente artikelen

22-12-2023
Week 52 Sale
24-04-2023
Duotone Evo 2023

Tags

Nieuwsbrief

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!