Menu
EUR

Duotone Rebel SLS Review

Set-up en omstandigheden

Duotone Rebel SLS 9m2 en 12m2 2022.
Omstandigheden: 15 – 35 knopen
Locatie: Maasvlakte en Zandmotor

Bouwkwaliteit
Ook hier zit het met bouwkwaliteit meer dan prima. Net als bij de andere kites van Duotone bestaat het doek uit triple-ripstop dat erg stretch-bestendig en duurzaam is. De Rebel is er dit jaar alleen nog maar in een SLS uitvoering. Dat betekend dat de tubes zijn uitgevoerd in het nieuwe Penta-TX materiaal (SLS) dat 30% extra stijfheid brengt en 17% gewichtsbesparing.

De 2 hoofdvragen die wij hebben: Is de 2022/2023 Rebel SLS een verbetering ten opzichte van vorig jaar (2021 Dacron versie) en is hij het prijsverschil waard?

De vaareigenschappen
Zodra we de kite launchen merken we meteen dat deze Rebel SLS anders is dan zijn voorganger. Er is veel meer feeling op de bar en het voelt allemaal ontzettend smooth. De kite zweeft als het ware naar 12 uur zonder al te veel te hoeven doen met de bar. Het stijve profiel en lichte materiaal maakt hier dus duidelijk al een verschil en dan varen we nog niet eens. Dat belooft wat!

Up-wind performance: Hierin is de Rebel een absolute winnaar binnen het merk maar wellicht ook t.o.v. enkele concurrenten. Underpowered (12m2 in 14knopen) voelde wij zoals te verwachten weinig druk op de rail van het board en toch was er erg goed up-wind te varen. Bij het toenemen van de wind werd dit alleen maar beter.

Feeling: Als we deze kite naast vergelijkbare 5-strut high-end modellen leggen van North, Core en Cabrinha blijkt de Rebel de minste bar druk te hebben van allemaal. Dit gaat zeker niet ten koste van de feeling en controle. Daarmee zit het 100% goed en wellicht is de Rebel SLS hier zelfs een uitblinker in! Je weet altijd waar de kite staat en er is altijd spanning op de stuurlijnen voor een goede bepaling van de positie. Dit geeft ons heel veel vertrouwen het maximale op te zoeken.

Springen: Na een paar pogingen hebben we hem door met springen. Blijkbaar houdt deze kite van een wat hogere vaarsnelheid tijdens de afzet. Een lagere snelheid kan ook, alleen haal je dan niet het uiterste uit de Rebel. Wanneer je de kite van 11u naar 13u stuurt wordt je écht afgeschoten. Het goed edgen van je board i.c.m. snel varen speelt hierin wel duidelijk een belangrijke rol. De Rebel is perfect voor hoge langzame rotaties waarbij we nooit de feeling hebben verloren. Het liefste slinger je tijdens de big-air ietsje onder de kite door waarna je een heli-loop maakt. Dan genereerd de Rebel namelijk een perfecte 2e lift vlak voor de landing wat zowel de hangtime als de landingssnelheid ten goede komt. Zet je hem wat dieper in de wind dan win je extra vliegafstand, maar bij een matige afzet verlies je iets van je hoogte. De Rebel geeft een gigantisch goede boost. Overpowered varen is totaal niet nodig, agressief liften wil hij altijd wel. Dat maakt hem dan ook geschikt voor een heel breed publiek van de pro die opzoek is naar een nieuw WOO record tot de freerider met wat overgewicht die gewoon lekker wil cruisen. Het stijve SLS profiel houdt de kite altijd in shape, wat je ook doet en onder alle omstandigheden. Wij hebben de 12m2 1 sessie getest in 30 knopen en dat was voor de shape van de kite geen enkel probleem.

Uithaken: Ondanks dat dit een big-air freeride kite is en hij niet door Duotone gepositioneerd wordt als een uit-haak machine…. worden we enorm verrast. De Rebel heeft veel meer pop dan je zou verwachten. Hiervoor moet je wel goed hard edgen en er 100% voor gaan, maar als je dat doet is het een prima unhook-freestyle kite! Dankzij de softe feeling en hoge stabiliteit is het ook helemaal niet eng om zo hard af te zetten. Je krijgt alle vertrouwen dat je het kunt en hierdoor gaan je skills ook echt snel vooruit. Deze kite in de SLS uitvoering kan gewoon werkelijk alles! Behalve…..

Wave: hier is hij dus niet voor gemaakt. De kite heeft veel trekkracht en trekt je het liefste dwars door de golven heen.  5-struts en een high-aspect shape beperken de drift eveneens en dit voelen we direct. Voor wave zouden we hem daarom ook afraden.

Eigenschappen samengevat in getallen

WAVE 4 / FREERIDE 10 / BIG AIR 10
WAKE 6 / UNHOOKED 8 / FREESTYLE 8

 

Drift: 4

Up-wind score: 10

Vliegsnelheid: 10

Lift: 10

Draai snelheid: 8

Crossover: 8

De-power bereik: 8

High-end: 9

Bardruk: 8

Low-end: 9

Acceleratie: 8

Pop: 8

 

Ons riders-profiel advies

Wij vinden de Rebel SLS voor de volle 100% een perfecte match voor elke kiter die gewoon lekker zorgeloos heen en weer wil varen met soms een sprongetje en een groot windbereik zoekt. Maar wil je meer, dan is hij zelfs 110% geschikt voor big-air! Er zijn maar weinig andere kites op de markt die hier aan kunnen concurreren. Voor freestyle- en uitgehaakte tricks presteert hij boven verwachting al trekt hij wel wat hard en moet je er al wat uithaak-ervaring voor hebben. Je kunt in dat geval beter kijken naar een Dice.

Antwoord op onze hoofdvragen na testen: De Rebel is flink geïnnoveerd en is het prijsverschil méér dan waard!

Naar onze Collectie Duotone Rebel SLS

Recente artikelen

22-12-2023
Week 52 Sale
24-04-2023
Duotone Evo 2023

Tags

Nieuwsbrief

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!