Kite pumps

-25% DISCOUNT
Bravo Gm 4Wd SUP & KITE Pomp
Bravo
Gm 4Wd SUP & KITE Pomp
€39,99 €29,99
-29% DISCOUNT
Bravo Kitepomp 4 Alu
Bravo
Kitepomp 4 Alu
€34,99 €24,99
Cabrinha
17 Cab Inflation Pump
€47,00
Duotone Kiteboarding
Kite Pump
€44,90
Naish
Airmax Kite Pump - 2020
€45,00
Kite pumps

Hoe hard moet je je kite oppompen?
Dit is een vraag die we veel horen. Hoe hard moet de kite worden opgepompt? Hoe hard je je kite oppompt is een beetje persoonlijk. De ene kitesurfer wilt een kite die kneiterhard is opgepompt, de ander heeft liever een minder hard opgepompte kite. In ieder geval kan de kite behoorlijk veel druk hebben. Hoe hard je je kite moet of kunt oppompen is per kite verschillend. Het kan ook afhangen van de omstandigheden waarin je gaat kiten. Is het bijvoorbeeld erg koud of juist heel warm.
9 psiBij erg warm weer kun je je kite iets minder hard oppompen omdat de lucht in de kite warmer zou kunnen worden waardoor de kite vanzelf al wat harder wordt. Bij juist hele koude omstandigheden is het aan te raden de kite wat harder dan normaal op te pompen. Raadpleeg bij twijfel altijd het instructieboekje. Over het algemeen moet je je kite oppompen tot het punt dat je behoorlijk moeite moet doen om nog extra lucht in de kite te krijgen. De druk in je kite is dan meestal ongeveer 8 a 9 psi.

Wij varen zelf met Naish Park en pompen de kite altijd op tot een druk tussen de 10 en de 11 psi.

Hoe weet ik dat de kite hard genoeg is opgepompt?
Als je een drukmeter op je kitepomp hebt zitten dan kun je deze gewoon aflezen natuurlijk. Heb je dat niet dan zijn er globaal 3 manieren om vast te stellen dat je kite hard genoeg is.

  1. Je pompt net zo lang door totdat het pompen erg moeizaam verloopt. Meestal is de kite daarna hard genoeg.
  2. Beter is het om tijdens het pompen met je vinger tegen de leading edge te tikken. Als het geluid een korte ‘poing’ klank geeft en geen dof tikgeluid maakt dan is de kite meestal hard genoeg.
  3. Een derde methode is om de kite vanaf een uiteinde van de kite proberen te buigen. Als de kite makkelijk te buigen is vanaf een meter van het uiteinde van de kite dan is de kite niet hard genoeg. De kite moet moeilijk of nauwelijks te buigen zijn aan de uiteinden van de kite.

Waarom moet de kite hard opgepompt worden?
Het is belangrijk dat de kite hard genoeg opgepompt wordt om ervoor te zorgen dat de kite makkelijk te relaunchen op het moment dat de kite in het water terecht is gekomen. Een kite die goed zijn vorm behoudt komt veel makkelijker los van het water als een kite die te zacht is opgepompt en dubbelvouwt. Verder stuurt een harder opgepompte kite veel beter en directer. En dat is vooral hetgeen de gevorderde kitesurfer graag heeft. De gevorderde kitesurfer voelt graag goed wat de kite doet en wilt ook graag dat de kite snel en strak reageert op de bar. En dat gaat gewoon beter bij een harder opgepompte kite.

Druk in psi vs druk in bar
Je hoort soms mensen zeggen “Ik pomp mijn kite op tot 10 bar.”. Dat kan echt niet. Een gemiddelde kite zal bij 2 a 2,5 bar uit elkaar klappen. De druk in een kite wordt altijd bemeten in psi (pound per square inch). 1 psi = 0,0689475729 bar. Dus als je je kite oppompt tot 10 psi dan is de kite opgepompt tot ongeveer 0,6 bar.