Snowboard carven

Snowboard carven

Snowboard carven

Snowboard carven is al zo oud als het snowboarden zelf is. In den beginnen van de sport was de sport opgesplitst in een aantal disciplines. Freestyle, halfpipe en slalom. Voornamelijk die laatste waren gespecialiseerd in carven met het snowboard om zo snel mogelijk door de slalomcourse te gaan. dit ging gepaard met lange slanke snowboards, strakke pakken en hardboots (skischoenen, maar dan voor op een snowboard). In die periode waren mannen als Peter Bauer en Jean Nerva de helden voor menig alpine snowboarder.

In de loop van de jaren werdt het pure alpine snowboarden naar de achtergrond verdreven en kwamen de softboots en softbindingen naar de voorgrond. Daarnaast pakte de ski industrie het carven op en dat was de redding voor de skisport, want een hoop snowboarders gingen weer terug de latten en het is cool om skiers vol gas te zien carven. 

Dat skiers het carven ontdekt hadden wil niet zeggen dat het carven met een snowboard overleden was. Goed onderrichte snowboarders wisten nog steeds mooie strakke gesneden bochten te maken, want dat is carven in het Nederlands. Met elke snowboard kan je strakke carve bochten maken, maar de fabrikanten waren zichzelf bewust dat een gemiddelde snowboarder 90% van de tijd op de piste zijn bochtjes draaid. Dus waarom dan niet wat carve specifiekere snowboards maken. Een aantal merken zoals Jones Snowboards, Nidecker Snowboards en K2 Snowboards hebben carve specifieke boards op de markt gebracht.

Waarom carve specifieke boards

Laten we eerlijk zijn. De kans dat je op je vakantie een meter poeder tegen gaat komen is erg klein. Dat geluk is gegeven aan diegene die teveel vrije tijd hebben en in de auto stappen zodra wepowder zegt dat het goed is. Dus is knallen op de piste de uitkomst. Dus waarom niet een board wat daar meer geschikt voor is. Een carve specifiek board herken je aan een board met een wat smallere outline, een lage kortere neus en een redelijk rechte achterkant. Daarbij zie je aan de radius dat hij gemaakt is voor gesneden bochten. Dus een radius van 7,2 meter is dan ook normaal bij dit soort boards. 

Hoe moet je carven met je snowboard

Er zijn meer wegen die naar Rome leiden maar het begint met durf en inzet. Uiteindelijk is carven niks meer dan je board op zijn kant zetten en glijden op de kant van je board. Het beste leer je het wanneer je op een wat vlakkere piste begint. Hieronder een basisuitleg over hoe je een carvebocht moet maken. Het komt in de praktijk neer op veel meters maken en een paar lessen boeken. Bijvoorbeeld de Eurofuncenter carve clinics

In basis:
Bovenaan de piste maak je wat begin snelheid.
Ga door de knieen en zorgt dat je gewicht precies boven je board zit.
Bal je vuisten zodat je bovenlichaam gespannen staat.
Zet voorzichtig de frontside in en zorgt dat het board op zijn kant gaat. Hou de armen naast je lichaam.
Wanneer de frontside bocht klaar is ga je als een duikelaartje naar de backside. Dat is in het begin een aparte ervaring, maar went snel.
Wil je naar de backside breng je lichaam naar de backside en wissel van kanten.

Mocht je dit allemaal doorstaan hebben dan ben je klaar voor het echte werk. Een mooi voorbeeld van snowboard carven anno 2017 is dit filmpje van Nidecker... Pffff next level shit!!!